• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamišljena kao zimska bašta, danas je deo značajne kulturne institucije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa površinom nešto većom od devet stotina kvadrata, Kuća cveća odaje utisak monumentalnosti. Svemu tome u velikoj meri doprinosi i belina venčačkog mermera

  • 0
Kuća cveća, Josip Broz Tito Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kao deo Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, Kuća cveća je mesto, na kome počivaju posmrtni ostaci doživotnog predsednika nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Izuzev grobnice Josipa Broza Tita, u Kući cveća nalazi se i grobnica njegove supruge, Jovanke Broz.

U vreme kada je ovaj objekat od belog mermera sa Venčaca, u blizini Aranđelovca, izgrađen, njegova namena bila je posve drugačija. Naime, te 1975. godine, nazivan je Cvećara, uzevši u obzir da je njegova primarna svrha bila da funkcioniše kao zimska bašta, koju je trebalo da koristi tadašnji predsednik države, navodi „Vikiepdija“.

Kako izgleda Kuća cveća?

Sa površinom nešto većom od devet stotina kvadrata, Kuća cveća odaje utisak monumentalnosti. Svemu tome u velikoj meri doprinosi i belina venčačkog mermera.

Titova kuća cveća, Titov grob, godišnjica rođenja 4 maj Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Arhitetkta Stjepan Kralj zaslužan je za izradu projekta ovog objekta, koji se sastoji od centralnog dela sa fontanom, biblioteke, radne i gostinsjke sobe, te sobe za odmor i drugih prostorija.

Ono što je još jedna od karakteristika nekadašnje predsedničke zimske bašte svakako je i terasa, sa koje se pruža fenomenalan pogled prema glavnom gradu.

Da bi ovaj objekat bio pretvoren u mesto na kome će počivati Titovi posmrtni ostaci, bile su potrebne određene promene, što je sve izvršeno u rekordnom roku do njegove sahrane.

Muzej Jugoslavije Kuća cveća, jedna od najlepših državnih grobnica na svetu, nalazi se u okviru Muzeja Jugoslavije. Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

A sve do 1992. godine je u Kući cveća postojala i počasna straža.

Stalna muzejska postavka

Budući da danas Kuća cveća funkcioniše kao deo Muzeja istorije Jugoslavije, to se svima nudi mogućnost da posete predsednikovu spomen-sobu. U okviru stalne muzejske postavke se mogu videti i brojni lični predmeti Josipa Broza Tita.

Kuća cveća, Josip Broz Tito Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Radno vreme Muzeja Jugoslavije je između 10 i 18 časova svakog dana osim ponedeljka, navedeno je na zvaničnom sajtu te kulturne institucije.

Cena pojedinačne ulaznice za odrasle posetioce iznosi 400 dinara, dok studenti i učenici ulaznicu plaćaju duplo manje. Za decu do 10 godina starosti ulazak u muzej se ne naplaćuje, s tim da pravo na besplatan ulaz imaju i druge kategorije.

Takođe je dobro napomenuti i to da se svake subote u 12 časova posetiocima nude vođene ture na srpskom jeziku, dok su vođene ture na engleskom jeziku takođe subotom, ali od 11 časova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja