• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Finska je prva zemlja koja testira novi sistem digitalnih pasoša

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pilot-projekat koji je nedavno pokrenut biće usmeren na određene putnike, kako je saopštila finska granična policija

  • 0
digitalni pasoš Foto: Shutterstock

Digital Travel Credentials (DTC) ili slobodno prevedeno digilatni putnički pasoši novina su koja buni mnoge putnike.

Zato se na aerodromu u Helsinkiju vrši testiranje, pa će pojedinim puticima biti omogućeno da koriste ovaj sitem kako bi bilo utvrđeno na koji način funkcioniše u praksi.

Pilot-projekat koji je nedavno pokrenut biće usmeren na određene putnike, kako je saopštila finska granična policija, a prenosi “Travelandleisure”.

U saopštenju finske granične policije, pored ostalog je navedeno i da je digitalni pasoš “podjednako pouzdan” i da “omogućava nesmetani i brzi prelazak granice bez ugrožavanja bezbednosti”.

Aerodrom Nikola Tesla, Pasoška kontrola Foto: MUP Srbije

Potrebno je da se svi koji žele da volonterski učestvuju u ovom projektu dobrovoljno prijave, a posle toga da koriste DTC prilikom odlaska sa aerodroma u Helsinkiju i povratka. Biće to prvi put da je digitalni pasoš u upotrebi, takođe je saopštila granična policija zemlje.

Ipak, od volontera se očekuje i da ispoštuju sve korake pre putovanja, kako bi im bio kreiran digitalni pasoš.

Neophodno je da sva lica, koja se dobrovoljno budu prijavila za učešće u ovom projektu, budu državljani Finske, na prvom mestu. Zatim je važno da putuju avio-kompanijom “Finnair”, koje je deo projekta, zajedno sa finskom policijom i aerodromskom kompanijom “Finavia”. Takođe je bitno i da putuju na jednu od destinacija u Velikoj Britaniji i to ili u London ili u Mančester ili u Edinburg.

Aerodrom Nikola Tesla, Pasoška kontrola Foto: MUP Srbije

Pre svega toga bi trebalo da preuzmu odgovarajuću aplikaciju, uz vođenje računa o tome da pre instalacije moraju podesiti svoj mobilni telefon tako, da podrazumeva zaključavanje na jedan od tri dostupna načina, odnosno ili putem PIN-a ili otiska prsta ili prepoznavanja lica.

I pored svega toga, treba pre leta da se registruju u službama za izdavanje dozola, pri glavnoj policijskog stanici, a tom prilikom je potrebno da ponesu važeći pasoš, kako bi im bio izrađen DTC. Neophodno je takođe i da tom prilikom potpišu saglasnost.

Posle svega toga, jedino im preostaje da se upute na aerodrom u Helsinkiju i da isprobaju svoj digitalni pasoš. Podrazumeva se da bi trebalo u Velikoj Britaniji da se u potpunosti pridržavaju uputstava nadležnih o korišćenju ovakve putne isprave.

Kako se vama čini ideja o digitalnim pasošima?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kupanje u otvorenom bazenu, nestvaran pogled, priroda... Ovo je idealno mesto za sve ljubitelje zime

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja