• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jesen je možda najlepše vreme za upoznavanje ovih 5 gradova u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da je Evropa poznata po izuzetno velikom broju destinacija, koje osim pukih turističkih sadržaja, nude posetiocima i mogućnost da zarone u viševekovnu kulturu, to nije baš bilo lako izdvojiti onih pet gradova, koji su idealan izbor za jesenja putovanja

  • 0
Evropski gradovi, Evropa, putovanja Foto: Shutterstock

Putovanja su ne samo način da proširite svoje vidike i otkrijete neke nove, zanimljive destinacije, već i da obogatite svoje znanje istorije.

Budući da je Evropa poznata po izuzetno velikom broju destinacija, koje osim pukih turističkih sadržaja, nude posetiocima i mogućnost da zarone u viševekovnu kulturu, to nije baš bilo lako izdvojiti onih pet gradova, koji su idealan izbor za jesenja putovanja.

1. Prag

Možda je najbolje vreme za posetu glavnom gradu Češke upravo jesen, kada sve nijanse žute boje dolaze do izražaja. Mada, istini za volju, Prag važi za destinaciju koja i tokom ostalih perioda godine može da bude i te kako interesantna.

Grad hiljadu tornjeva ili Zlatni grad, krilatice su koje sa razlogom prate Prag. Izuzev šetnje Karlovim mostom i boljeg upoznavanja starog gradskog jezgra, koje se smatra jednim od najbolje očuvanih na Starom kontinentu, svakako ne treba propustiti ni uživanje u brojnim gastronomskim specijalitetima i, naravno pivu, po kome je grad takođe poznat.

2. Istanbul

Idealan spoj dva kontinenta, Evrope i Azije, Istanbul je magičan u svako doba godine. Teško je izdvojiti atrakcije koje treba posetiti u ovom turskom gradu, jer ih ima pregršt.

Obilazak Agia Sofie, Plave džamije i Dolmabahče palate, ali i vožnja Bosforom, tek su neke od njih. Podrazumeva se da se prilikom posete Istanbulu ne propušta ni šetnja Kapali čaršijom ili bazarom, gde se najbolje može osetiti duh ovog neverovatnog grada.

3. Venecija

Jedna od boljih opcija za kraća jesenja putovanja jeste i Kraljica Jadrana, kako se neretko Venecija naziva.

Most uzdaha, bazilika Svetog Marka i Duždeva palata, neke su od znamenitosti ovog italijanskog grada, koji je poznat i po kanalima, kojima je prošaran. I baš zato se vožnja gondolom prilikom posete Veneciji ne propušta.

4. Pariz

Budući da važi za jednu od najposećenijih destinacija na tlu Evrope, to je i sasvim sigurno da Pariz obiluje znamenitostima koje treba posetiti.

Pariz, Francuska, Ajfelova kula Foto: Pixabay

Svakako je Ajfelov toranj jedna do najpoznatijih. Mada, ništa manje značajni nisu ni muzej Luvr i dvorac Versaj. A kada ste već u Gradu svetlosti ili Gradu ljubavi, kako se Pariz još naziva, ne propustite da prošetate obalom reke Sene i da zakoračite u neka davna vremena, prilikom posete Monmantru. Čuvenoj boemskoj četvri francuske prestonice.

5. Beč

Nekada carski grad, Beč je danas primer lepo uređenog evropskog grada. A brojni, odlično očuvani dvorci, svedoci su njegove duge i bogate istorije. Mada, tu su i atrakcije modernog doba, poput čuvenog zabavnog parka „Prater“, ali i mesta idealna za ljubitelje šopinga.

Beč, Austrija Foto: Pixabay/juliussilver

Ipak, Muzejska četvrt u Beču, deo je koji nijednog turistu neće ostaviti ravnodušnim. Pitanje je samo da li imate dovoljno vremena za obilazak brojnih muzeja u tom delu rgada.

Ali, jedno je sigurno, za uživanje u autentičnom ukusu čuvene Saher torte, u istoimenom bečkom hotelu, sigurno ćete naći vremena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neki ne smeju ni da se popnu na Ajfelov toranj, a Čarls skače s njega

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja