• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije samo let balonom atrakcija Kapadokije: Ima ih još

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući vulkanima, Kapadokija je dobila današnji izgled. Poznata i po brojnim “vilinskim dinjacima”, kako se neretko ove kupe nazivaju, Kapadokija je jedinstvena u tom delu sveta

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Zemlja finih i lepih konja je slobodan prevod perisjskog termina po kome je naziv dobio region Kapadokije u današnjoj Turskoj.

U prošlosti, region Kapadokije prostirao se od planine Taurus na jugu, pa do Crnog mora na severu. Nakon persijskih osvajanja tokom šestog veka, čitavo područje je podeljeno na dve regije, Pont i Stenovitu Kapadokiju, navodi “Visitcappadocia”.

Zahvaljujući vulkanima, Kapadokija je dobila današnji izgled. Poznata i po brojnim “vilinskim dinjacima”, kako se neretko ove kupe nazivaju, Kapadokija je jedinstvena u tom delu sveta.

Muzej na otvorenom

Počev od 1985. godine, Nacionalni park Goreme deo je Svetske kulturne baštine UNESCO-a. I upravo u njemu se nalaze i čuveni “vilinski dimnjaci”, po kojima je Kapadokija prepoznatljiva.

Nacionalni park Gorem, Turska, Kapadokija Anatolija Turska Vulkanske planine Goreme nacionalni park Foto: Shutterstock

Kako je regija Kapadokije bila izuzetno značajna u razvoju i širenju hriščanstva, to se i danas mogu videti crkve uklesane u stenu, čija unutrašnjost je posebno zadivljujuća. Što zbog samog prostora, što zbog fresaka koje su i dalje očuvane.

Posebno se izdvaja Mračna crkva i crkva, čiji se naziv sa turskog slobodno prevodi kao Zakopčana. Upravo ona je lako prepoznatljiva po dekoraciji od kamena Lapis lazuli, navodi “Cappadocia.goturkiye”.

Mračna crkva izgrađena je krajem 11. veka, te u prvim godinama narednog, a posebno je zanmljiva priča o njenom nazivu. Naime, budući da svetlost u ovu neobičnu hrišćansku svetinju dopire samo kroz mali prozor, koji se nalazi u priprati, to je i crkva dobila takav naziv.

Ipak, upravo je ta karakteristika ove građevine i doprinela očuvanju njene unutrašnjosti. Mnoge freske, na kojima su prikazane različite biblijske scene, i danas se mogu videti u ovoj svetinji, uklesanoj u kamenu.

Bogato antičko nasleđe

Iako je let balonom iznad Kapadokije definitivno atrakcija koja je, u turističkom smislu, proslavila ovu regiju današnje Turske, nema sumnje da na čitavom području postoje brojne atrakcije, koje zavređuju pažnju.

foto Pixabay foto Pixabay

Jedna od njih je i selo Mustafapaša, antičkog naziva Sinasos. Na oko šest kilometara od najvećeg naseljenog mesta na području Kapadokije, Ugrupa, nalazi se ovo selo, u kome su vekovima zajedno živeli grčki hrišćani i muslimani.

Kapadokija Foto: Pixabay

Osim po odlično očuvanom konaku, izrađenom od kamena i medresi Šakir Paše, ovo selo je poznato i po hrišćanskoj crkvi, izgrađenoj u poslednjim godinama 19. veka. Crkva posvećena svetom caru Konstantinu i carici Jeleni važi za jednu od najimpresivnijih građevina.

U neposrednoj blizini sela Mustafapaša može se videti i dolina Gomeda, koja je poznata po brojnim crkvama, kućama i drugim građevinama iz minulih vremena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatni hrišćanski manastiri uklesani u strmim stenama: Preko 3.000 pećinskih crkava

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja