• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 predloga za kraće jesenje izlete u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samim tim što je i jesen vreme za berbu grožđa, a Topola, Vršac i Smederevo su dobro poznati po manifestacijama u čast berbe, to ne čudi što se mnogi odlučuju upravo za te destinacije

  • 0
Zlatibor Foto: Shutterstock

Sa prijatnijim temperaturama tokom septembra, ne čudi što mnogi počinju da razmišljaju o kraćim izletima po Srbiji.

Leto je na izmaku, škola je počela i mnogi su se vratili svojim poslovnim obavezama, pa je i pravo vreme za kraći predah.

Samim tim što je i jesen vreme za berbu grožđa, a Topola, Vršac i Smederevo su dobro poznati po manifestacijama u čast berbe, to ne čudi što se mnogi odlučuju upravo za te destinacije.

Međutim, ne treba zaboraviti da Srbija ima toliko mesta da ponudi, na kojima se može uživati tokom kraćih izleta u jesen.

1. Topola

Oplenačka berba grožđa je tradicionalna manifestacija, koja nije namenjena samo ljubiteljima dobre kapljice i odličnih gastronomskih specijaliteta, po kojima je taj deo Srbije poznat, već i svima onima koji žele da, makar na kratko osete duh minulih vremena.

Budući da se nalazi na manje od sat vremena vožnje od Beorgada, Topola važi za odličan izbor kada su u pitanju kraći izleti stanovnika glavnog grada. A Oplenac i blizina Aranđelovca, ovom izletu daju posebnu draž.

2. Zlatibor

Iako se ne može osporiti da je Zlatibor atraktivan u svako doba godine, s jeseni ume da bude posebno zanimljiv.

Najpre je manje gužve nego u toku leta ili zime, a vreme je još uvek povoljno, tako da posetioci mogu da uživaju u čarima jedne od najpoznatijih srpskih planina. Vožnja čuvenom gondolom i poseta Stopića pećini, tek su neke od aktivnosti koje nikako ne bi trebalo propustiti tokom ovog izleta.

3. Vršac

Još jedna destinacija koja je poznata po manifestaciji posvećenoj berbi grožđa, Vršac takođe spada u red zanimljivih ideja za kraće jesenje izlete. Posebno za stanovnike glavnog grada naše zemlje i njegove okoline.

Vršački breg Foto: Mateja Beljan

Grad koji leži podno Vršačkih planina, osim po Vršačkom bregu, sa koga se pruža fantastičan pogled i Vršačkoj kuli, poznat je i po lepo uređenom gradskom parku i manastiru Mesić, koji se u njegovoj blizini nalazi.

4. Subotica

Najseverniji grad naše zemlje, u čijoj blizini se nalazi čuveno Palićko jezero, odličan je izbor za kraće vikend izlete, posebno za porodice sa decom.

Subotica, Palićko jezero Foto: Andrej Nihil

Razlog za to je jednostavan, u blizini Palićkog jezera nalazi se jedan od najlepše uređenih zooloških vrtova u našoj zemlji, u kome će mališani uživati.

5. Smederevo

Svakog septembra, nekada prestoni grad srpske despotovine, postaje domaćin izuzetno značajne manifestacije, koja obiluje kulturno-zabavnim aktivnostima.

136. Smederevska jesen Foto: Kobra

Izuzev lokalnih proizvođača voća, sa akcentom na grožđu i vinima, tokom „Smederevske jeseni“ posetioci mogu uživati i u brojnim nastupima folklornih trupa i drugim muzičkim i kulturnim događajima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatan vodopad na reci Đetinji kod Užica: Huk i grmljavina od koje zastaje dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja