• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Češka uvodu novu vizu za digitalne nomade i to za stanovnike 8 zemalja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Primarni cilj uvođenja ove novine usmeren je na privlačenje visokokvalifikovanih stručnja iz IT industrije i odnosi se na državljane ukupno osam zemalja

  • 0
kompjuter, čovek, digitalni nomad Foto: Pixabay

Krajem prethodnog meseca Češka je objavila uvođenje nove vize za sve one koji rade na daljinu, a koji su državljani osam određenih zemalja.

Viza je namenjena visokokvalifikovanim radnicima, a celokupan proces prijavljivanja otvoren je tokom jula meseca.

Primarni cilj uvođenja ove novine usmeren je na privlačenje visokokvalifikovanih stručnja iz IT industrije i odnosi se na državljane ukupno osam zemalja i to: Velike Britanije, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Tajvana, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda, prenosi „Euronews.com“.

Koje benefite nudi nova viza za digitalne nomade?

Osnovna prednost koju ova viza nudi jeste ubrzani put do boravka u zemlji na dugoročnom nivou, a pokrenuta je sa glavnim ciljem da u Češku privuče veći broj visokokvalifikovanih IT stručnjaka.

Kuća koja pleše, Prag, Češka Foto: Shutterstock

Izuzev osoba koje su zaposlene u stranim kompanijama, a koje nude i mogućnost rada na daljinu, pravo da apliciraju za ovu vizu imaju i samozaposleni stručnjaci u IT industriji. Međutim, da bi njihova prijava bila uzeta u obzir, frilenseri imaju obavezu i da podnesu zahtev za poslovnu licencu, što će im pružiti mogućnost da svoje usluge nude kompanijama u zemlji, a po osnovu potpisanog ugovora.

Koliko košta nova viza?

Posle apliciranja i dostavljanja svih potrebnih dokumenata, kandidati treba i da izvrše uplatu u iznosu od 2.500 čeških kruna, što je oko 104 evra, koliko košta nova viza.

Prag, panorama, centar grada Češka Foto: Shutterstock

Dobijena viza važi godinu dana. Po isteku tog perioda, obaveza je svakoga da podnese zvaničan zahtev za pribavljanje boravišne dozvole, čiji je rok važnosti dve godine. Takođe je potrebno i da sa uspehom završe kurs za adaptaciju, odnosno za integraciju.

Ko ima pravo da se prijavi?

Pored toga što su mogućnosti za prijavljivanje ograničene samo na stanovnike prethodno pomenutih osam zemalja, postoji i zahtev koji se odnosi na prethodno stečenu diplomu kandidata. Naime, zahteva se da prijavljeni imaju stečenu diplomu univerziteta ili druge visokoškolske institucije, a u oblasti matematike, inženjeringa ili tehnologije, odnosno tri godine radnog iskustva u IT sektoru.

Prag, Češka Foto: Telegraf.rs

Od osoba koje su zaposlene u stranoj kompaniji, a koje žele da apliciraju za ovu vizu zahteva se da imaju dokaz o ostvarenom minimalnom prihodu na mesečnom nivou u iznosu od 60.530 čeških kruna, odnosno oko 2.500 evra. Isto tako je neophodno i da budu zaposleni u kompaniji koja zapošljava minimum 50-oro ljudi.

Što se supružnika i dece kandidata tiče, i oni imaju pravo da dobiju boravišnu dozvolu, po unapred definisanim uslovima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 136. Smederevska jesen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja