• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marmaris nije samo poznato letovalište u Turskoj: U gradu postoje brojne atrakcije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nalazi se u provinciji Mugla, a oko osam sati vožnje automobilom deli ovaj grad na obalama Egeja od Istanbula

  • 0
Marmaris, Turska Foto: Pixabay/maayan2007

Zbog brojnih prirodnih lepota i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, Marmaris se često karakteriše kao jedno od najlepših letovališta u tom delu Turske.

Međutim, iako se može pohvaliti brojnim plažama, Marmaris ipak nije samo letovalište, već grad koji posetiocima ima mnogo više da ponudi. Tim pre, što je pozicioniran na mestu susreta Egejskog i Sredozemnog mora, što mu daje posebnu dozu atraktivnosti.

Nalazi se u provinciji Mugla, a oko osam sati vožnje automobilom deli ovaj grad na obalama Egeja od Istanbula.

Najpoznatija atrakcija grada

Istoimeni dvorac, koji su Antički Grci izgradili oko hiljadu godina pre nove ere, sasvim sigurno je jedna od najpoznatijih i najposećenijih atrakcija Marmarisa.

Marmaris, Turska Foto: Pixabay/ivabalk

Izuzev drevnih zidina, razlog zbog koga mnogi turisti posećuju ovo zdanje, koje je postalo jedno od obeležja grada, jeste i muzej, poznat po bogatoj kolekciji starinske odeće i oružja, ali i drugim artefaktima značajnim za istoriju grada, navodi „Safaraq“.

Odmah nakon tvrđave, pažnju posetilaca privlači i čuveni bazar. Osim uživanja u umetnosti cenkanja sa lokalnim prodavcima, posetiocima se nudi mogućnost i da otkriju lokalne gastronomske specijalitete, ali i da pazare mnoge druge sitnice.

Marmaris, Turska Foto: Pixabay/ivabalk

Sem šetnje kroz šarenilo tezgi na bazaru, posetici imaju priliku i na kratak predah u nekom od lokalnih ugostiteljskih objekata, koji se nalaze na bazaru.

Nacionalni park u blizini grada

Tek oko dva kilometra deli centar Marmarisa i Nacionalni park Gunuček, koji zauzima površinu od oko 30 hektara, navodi „Marmaris.org“.

Marmaris, Turska Foto: Pixabay/ivabalk

Područje je nacionalnim parkom proglašeno 1996. godine i poznato je po reliktnim i endemskim biljnim vrstama, ali i po brojnim životinjskim vrstama.

Jedna od posebnih atrakcija ovog nacionalnog parka jeste i istoimena plaža, koja se na njegovom obodu nalazi. Sem nje, na području ovog nacionalnog parka nalazi se ostrvo Dženet i drevni grad Amos, od koga su ostale ruševine, koje vredi obići prilikom posete parku.

Zanimljive aktivnosti

Zaliv Hisaronu takođe se nalazi u neporednoj blizini grada, a nadaleko je poznat po čistom vazduhu, koji posebno pogoduje obolelima od astme i ljudima sa srčanim problemima, ističe „Marmaris.org“.

Marmaris, Turska Foto: Pixabay/1508857

Posetiocima su na raspolaganju interesantne aktivnosti, budući da se upravo ovde nalaze i jahački klubovi, koji osim jahanja, nude i aktivnost safarija sa konjima, koji može biti organizovan i u šumi i na plaži.

Budući da je zaliv poznat kao vetrovit, to i ljubitelji surfovanja i jedrenja ovde mogu uživati. A da sve bude još zanimljivije, ovde se često mogu videti i delfini, što je posebna atrakcija koja opčinjava posetioce.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kao u raju: Ova žena ima najlepši pogled sa terase

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja