• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Barselona nudi za svakog ponešto: Pored atrakcija, ne zaboravite da se prepustite delicijama Katalonije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španski grad je poznat kod srpskih turista, a mi želimo da pomognemo onima koji će se tek otisnuti put njega

  • 0
Barselona, Šapanija, Park Gueljo,panorama grada Foto: Shutterstock/Luciano Mortula - LGM

Kada pomislimo na Španiju, iskreno, najčešće nam prva asocijacija bude - Barselona.

Da li zato što nam je najbliži grad ove pirinejske države ili zato što važi za jedan od najlepših na svetu, ostaće nepoznanica, ali ono što je sigurno jeste da onaj ko poseti centar Katalonije, em neće ostati uskraćen provoda, em će joj se ponovo vratiti.

Koje atrakcije nudi?

Naravno, neprikosnovena je Sagrada Familija. U prevodu na naš jezik znači "Sveta porodica". Ova crkva remek je delo čuvenog Antonija Gaudija i još uvek je u izgradnji. Veruje se da će biti završena izgradnja do 2026.

Konstrukcija je započeta davne 1882. godine i Gaudi je zamislio baziliku sa 18 kula koje će imati jaku simboliku. Njih 12 je određeno da budu posvećene sećanju na apostole, četiri su bile sećanje na evanđeliste, jedna u čast Bogorodice Marije, a jedna samom Hristu.

Spada u top 3 najposećenije atrakcije Španije, pored madridskog Prada i Alhambre u Granadi i pripada listi UNESCO.

Još jedno remek-delo Gaudija i još jedna atrakcija koja je pod zaštitom UNESCO - Park Guelj. Malo je falilo da ovaj park postane stambeno naselje za bogate porodice, ali je sve krenulo naopako kada su shvatili da se teško prodaju stanovi na ovako specifičnoj lokaciji, piše "Wikipedia".

Tokom 60-ih godina Gradsko veće ga je kupilo i park je postao javan. U njemu možete videti kuću u kojoj je živeo Gaudi koja je pretvorena u muzej, potom statuu kameleona i mnoge druge stvari.

Velika bi šteta bila da ste u Barseloni, a da ne posetite La Bokeriju, čuvenu i ogromnu pijacu u kojoj će svako pronaći nešto za sebe.

Prodaju se sveži sokovi, riba, suhomesnati proizvodi, a da nje se dolazi iz glavne pešačke ulice La Ramble.

Istorija Bokerije je možemo slobodno reći - bogata. Prvi put se pominjala čak 1217. godine kada su postavljeni stolovi u blizini gradske kapije za prodaju mesa. Veruje se da je dobila naziv od katalonskog "boc" što u prevodu znači "koza", pa bi bokerija bila mesto gde se prodavalo kozje meso.

Pored navedenih stvari, tu je i pomenuta La Rambla, Casa Batllo, Trg Katalonija, Kolumbov spomenik, Akva park, Casa Mila (ili La Pedrera), Park Monžuik i ostale stvari.

Šta jesti i piti?

Nikako ne smete propustiti specijalitet ove države - ćurose. Preukusnu, hrskavi "štapići" nalik na nama poznate tulumbe kada se umoče u sos od kakaa daju pravu deliciju u kojoj će svi uživati.

Takođe, tu su i popularni "patatas bravas", začinski krompir koji je idealan kao prilog, a najčešće ćete ga u kafićima i barovima nalaziti u odeljku za tapase.

Uz večeru počastite sebe čašom dobrog vina, a naša je preporuka da to bude crveno ili sangrija.

Ukoliko vas put navede u ovaj grad, javite nam utiske.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja