• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Katedrala Svetog Patrika i Templ bar tek su neke od atrakcija ovog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slobodno se može reći da Dablin spada u red destinacija koje je idelano obilaziti pešice, što upoznavanje gradskih znamenitosti čini posebno zanimljivim

  • 0
Dablin, Irska Foto: Pixabay/ag-pics

Ne samo da je Dablin glavni grad Republike Irske, već je i najveći grad u čitavoj zemlji, ali i najveći grad istoimenog ostrva.

Samim tim je sa razlogom okarakterisan kao centar zemlje, kako u ekonomskom i privrednom smislu, tako isto i sa aspekta saobraćaja i kulture.

Posebno je zanimljiv podatak koji navodi „Vikipedija“, a tiče se porekla naziva grada. Naime, smatra se da njegov naziv na engleskom jeziku vodi poreklo od irskih pojmova koji se slobodno prevode kao crno jezerce ili crna bara.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/leonhardniederwimmer

Budući da se grad nalazi na reci Lifi, koja je poznata po izuzetno širokom ušću, to je i primaran razlog zbog koga se Dablin tokom istorije razvijao kao značajna luka na čitavom ostrvu.

Slobodno se može reći da Dablin spada u red destinacija koje je idelano obilaziti pešice, što upoznavanje gradskih znamenitosti čini posebno zanimljivim.

Katedrala svetog Patrika

Na mestu na kome je tokom petog veka postojao omanji hram izrađen od drveta, izgrađena je krajem 12. veka bogomolja, na čijem mestu se danas nalazi katedrala Svetog Patrika, koja je jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/darby1996

Ono po čemu je, pored ostalog, ova svetinja poznata jesu i Vrata pomirenja, za koja se vezuje zanimljiva priča.

Naime, još u toku 15. veka su se članovi dve porodice, Batleri iz Ormonda i Ficdžeraldi iz Kildera, ozbiljno sukobili i to baš ispred katedrale. Kako navodi „Introducingdublin“, Batleri su odlučili da sklonište potraže u ovoj svetinji.

I da bi se članovi obe porodice kasnije pomirili, na vratima hrama napravljena je rupa, što su danas Vrata pomirenja na ovoj svetinji.

Savršeno očuvana krstionica, koja postoji još od srednjeg veka, ali i biste i spomenici nekih od najpoznatijih stanovnika Dablina još su neki detalji po kojima je ova katedrala posebna.

Templ bar

Kao jedna od najpoznatijih modernih atrakcija Dablina izdvaja se Templ bar, koji važi za svojevrsno kulturno srce grada.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/leonhardniederwimmer

Na mestu na kome je tokom 17. veka ser Vilijam Templ sagradio kuću za svoju porodicu, danas se nalazi mesto, koje turisti rado posećuju i danju i noću.

Nadomak istoimenog ugostiteljskog objekta, po kome je i čitav kvart nazvan, nalaze se i drugi irski pabovi, kafići i restorani, navodi „Introducingdublin“.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/seanegriffin

Iako je tokom minula dva veka taj deo grada bio zapušten, te je važio za leglo najstarijeg zanata, krajem prošloga veka je tu trebalo da bude izgrađena autobuska stanica. Nedugo nakon što su nadležni odustali od te ideje, a Dablin stekao titulu Evropske prestonice kulture 1991. godine, započet je rad na odnovi ove oblasti, koja je danas jedna od najpoznatijih u čitavom gradu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja