• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradić u kome se nalazi najstariji rudnik soli hrabro se bori sa prekomernim turizmom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući izuzetno bogatoj, oko sedam hiljada godina dugoj istoriji i značaju za kulturu zemlje, Halštat je od 1997. godine deo Liste svetske baštine UNESCO-a

  • 1
Halštat Foto: N.Z.

Niko verovatno nije mogao ni da nasluti da će omanji austrijski grad, koji je poznat po najstarijem rudniku soli na svetu, postati jedna od najatraktivnijih destinacija pokrajine Gornja Austrija.

Na putu koji spaja Salcburg i Grac, podno planine Dahštajn, na istoimenom jezeru nalazi se Halštat.

Zahvaljujući izuzetno bogatoj, oko sedam hiljada godina dugoj istoriji i značaju za kulturu zemlje, Halštat je od 1997. godine deo Liste svetske baštine UNESCO-a, navodi „Vikipedija“.

Međutim, Halaštat je isto tako mesto koje se bori sa problemom prekomernog turizma. I koliko god da posete turista imaju pozitivan uticaj na ekonomiju, krajem avgusta su stanovnici ovog interesantnog austrijskog grada organizovali protest. Kako navodi BBC, tom prilikom su tražili da se uvede ograničenje broja posetilaca na dnevnom nivou, ali i da se uvede zabrana dolaska turističkih autobusa u grad nakon 17 časova po lokalnom vremenu.

Halštat Foto: N.Z.

Kada su revoltirani stanovnici Halštata tokom maja meseca jednostavno stavili prepreku od drveta na mestu koje turisti najčešće posećuju, budući da važi za savršenu lokaciju za snimanje selfija, gradonačelnik je izjavio da ima želju da za čak trećinu smanji broj turističkih autobusa koji dolaze u grad. Sasvim razumljivo, kada se uzme u obzir podatak da je malo mesto, u kome živi čak manje od hiljadu stalnih stanovnika, u periodu pre početka pandemije posećivalo prosečno oko milion turista na godišnjem nivou.

Bogata istorija Halštata

Uzevši u obzir da se smatra da su ljudi područje današnjeg Halštata naselili još pre oko sedam hiljada godina, sasvim je jasno da je u pitanju gradić bogate istorije.

Halštat Foto: N.Z.

Prvobitni stanovnici su iskorišćavali so iz obližnjeg rudnika, što je dovelo do toga da jedan period u istoriji dobije naziv baš po ovom gradu. Halštatski period trajao je od 800. do 400. godine pre naše ere.

Poseta najstarijem rudniku soli na celom svetu jedna je od najpopularnijih turističkih aktivnosti, mada ništa manje nije zanimljivo posetiti ni Muzej svetske baštine, koji se nalazi u samom centru ovog gradića.

Jezero Halštat

Iako je danas svojevrsna turistička atrakcija, jezero Halštat je poznato po činjenici izuzetno značajnoj u istorijskom smislu.

Naime, upravo na tom jezeru nalazi se početak industrijskog cevovoda, koji je prvi u svetu i koji još uvek funkcioniše, ističe „Vikipedija“. Kroz taj cevovod je krajem 16. veka slana voda dopremana do Bad Išla, odnosno do regiona Ebenzea.

Ukupna površina ovog jezera nešto je veća od 8,5 kvadratnih kilometara, dok se procenjuje da je najveća dubina Halštatskog jezera 125 metara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kupanje u otvorenom bazenu, nestvaran pogled, priroda... Ovo je idealno mesto za sve ljubitelje zime

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Maki

    22. septembar 2023. | 17:19

    Cesto idem na kupanje u Bad Ischl u terme, ili na jezero..posle kupanja na jezeru, nema potrebe da se istusirate,koza je senzitivna..voda precista..pozz svima

    Podelite komentar