• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad u kome su nekada živeli i Srbi, danas je kulturni centar Mađarske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojne umetničke galerije i muzeji, kao i kaldrmisane ulice, po kojima je ovaj grad poznat, razlozi su da nude okarakterisan kao svojevrsni kulturni centar

  • 0
Sentandreja, Mađarska Foto: Shutterstock

Kao svojevrsni kulturni centar, mađarski grad Sentandreja okružen je Dunavom i nalazi se u blizini Budimpešte, glavnog grada zemlje, što ga čini odlično pozicioniranim.

Brojne umetničke galerije i muzeji, kao i kaldrmisane ulice, po kojima je ovaj grad poznat, razlozi su da nude okarakterisan kao svojevrsni kulturni centar.

Jedan od možda najinteresantnijih muzeja u gradu jeste i Muzej marcipana Sentadreja, koji je ujedno i jedna od najposećenijih gradskih atrakcija, ističe "The culture trip".

Sentandreja, Mađarska Foto: Shutterstock

Pored toga što posetioci imaju prilike da uživaju u carstvu figurica od marcipana, koje su deo izložbene postavke i nalaze se na prvom spratu muzeja, mogu sebe i počastiti kupovinom figurica željenog oblika, budući da se prodavnica nalazi u prizemlju ovog zdanja.

Glavni gradski trg i na njemu crkva

U samom centru grada nalazi se, potpuno očekivano i glavni trg. Ali trg u Sentandreji je ipak nešto posebno, uzevši u obzir da je u pitanju grad čija su zdanja nastala mahom još pre oko četiri veka.

Jakov Ignjatović, Srpska književnost, Sentandreja Rodna kuća Jakova Ignjatovića u Sentandreji. Foto: Wikimedia Commons/Csanády

Upravo je glavni gradski trg polazna tačka za obilazak mnogih gradskih znamenitosti i šetnju kaldrmisanim ulicama, po kojima je Sentandreja poznata. Mada ne treba izguniti iz vida činjenicu da su u ovom gradu, tokom minulih vekova živeli i Srbi, a kojih je danas tek manje od stotinu.

Iako u gradu postoji čak devet sakralnih objekata, Blagoveštenska crkva, koja se nalazi u blizini glavnog trga, važi za najpoznatiju među njima. U pitanju je grčka pravoslavna svetinja, koju su tokom 18. veka podigli Grci prilikom doseljavanja u ovaj, danas mađarski grad.

Sentandreja, Mađarska Foto: Shutterstock

Ono što posebno očarava posetioce jesu ikonostas i freske, a naročito one na kojima su prikazani Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Muzej na otvorenom

I mada ne bismo pogrešili ako bismo naveli da je čitava Sentandreja svojevrstan muzej na otvorenom, kako zbog duge istorije grada, tako isto i zbog izuzetnog kulturno i istorijskog nasleđa, istina je da u ovom gradu zaista i postoji Mađarski muzej na otvorenom.

Sentandreja, Mađarska Foto: Shutterstock

U pittanju su kuće i drugi upotrebni predmeti, koje pružaju priliku posetiocima da se bolje upoznaju sa načinom života i tradicijom, koja je karakteristična za sedam regija Mađarske.

Sem toga, u Sentandreji se nalaze i Retro dizajn centar i Muzej Margit Kovač, umetnice koja potiče iz ovog grada, a koja se svoje skulpture i druge upotrebne predmete od gline, ali i umetnička dela poput portreta i murala, stvarala tokom prošloga veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi bismo u ova sumorna jutra da se budimo ovako i da doručkujemo ispod površine mora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja