• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubitelji istorije će uživati na ovim, jedinstvenim destinacijama u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlično očuvana stara gradska jezgra, utvrđenja i druga zdanja, koja svedoče o bogatoj prošlosti, neretko su razlozi za posetu određenim destinacijama na tlu Starog kontinenta

  • 1
San Điminjano, Italija Foto: Shutterstock

Sa izuzetno bogatim nasleđem, kako u istorijskom, tako isto i u kulturnom smislu, Evropa ima toliko toga da ponudi turistima, koji žele da posete nešto drugačije destinacije od uobičajenih.

Odlično očuvana stara gradska jezgra, utvrđenja i druga zdanja, koja svedoče o bogatoj prošlosti, neretko su razlozi za posetu određenim destinacijama na tlu Starog kontinenta.

Neke od predloženih destinacija su mnogima dobro poznate, dok ima i onih, koje i dalje nisu pogođene masovnim turizmom, pa su još interesantnije za istraživanje.

San Điminjano

Poznata po gotovo nestavrnim pejzažima, italijanska regija Toskana se sa razlogom neretko svrstava među najlepše predele u celoj Evropi, ističe „Europeanbestdestinations“.

I upravo u toj i takvoj Toskani nalazi se i San Điminjano, grad poznat po odlično očuvanim kulama i zidinama utvrđenja, koje je izgrađeno još tokom 13. veka.

Dubrovnik

Ne samo da se smatra jednim od najlepših hrvatskih gradova, već je Dubrovnik neretko karakterisan i kao biser čitavog Jadrana.

Srednjevekovno utvrđenje, po kome je grad nadaleko poznat, izgrađeno je tokom sedmog veka i danas je jedan od simbola Dubrovnika.

Talin

Uprkos ne tako lepim istorijskim okolnostima koje su ga zadesile, estonski grad Talin važi za izuzetno zanimljiv za posetu, naročito turistima koji su ljubitelji destinacija sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem. Tim pre što je istorijski centar ovog grada deo UNESCO liste svetske baštine.

Estonija, Talin panorama grada Foto: Tanjug/AP

Briž

Neretko se ovaj belgijski grad naziva „Malom Venecijom Severa“, pa zato ne bi trebalo ni da čudi što se svrstava u grupu najlepših gradova Starog kontinenta. Odlično očuvano staro jezgro grada Briža i zdanja nastala tokom perioda srednjeg veka, njegova su osnovna obeležja.

San Marino

Jedna od najmanjih država na celom svetu, San Marino se nalazi nedaleko od italijanskog letovališta Rimini i često se karakteriše kao pravi muzej na otvorenom.

Motovun

Na tri stotine metara nadmorske visine na području Istre nalazi se Motovun, gradić sa nešto manje od hiljadu stanovnika, koji je uvršten na listu najbolji destinacija za medeni mesec na evropskom tlu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ja

    22. septembar 2023. | 15:07

    Zašto mi naše stare građevine rušimo? Imali bismo i mi šta da pokažemo svetu, ali....😵‍💫

    Podelite komentar