• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni grad srpske despotovine poznat je po bogatoj i dugoj istoriji: Smederevo se ponosi svojom tvrđavom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ima i drugih znamenitosti u ovom gradu, Smederevska tvrđava je definitivno najpoznatija i prepoznatljiv je simbol grada

  • 3
Smederevo panorama Foto: Shutterstock

Na obalama Dunava, udaljeno tek nešto manje od 50 kilometara od glavnog grada, leži Smederevo.

Nekada centar srpske despotovine, grad je danas sedište čitavog Podunavskog okruga naše zemlje.

Iako ima i drugih znamenitosti u ovom gradu, Smederevska tvrđava je definitivno najpoznatija i prepoznatljiv je simbol grada, čemu svedoči i podatak koji navodi „Vikipedija“, da je deo amblema Grada Smedereva i tvrđava.

Smederevska tvrđava

Na površini od oko 11 hektara prostire se tvrđava, koja je izgrađena u vreme vladavine despota Đurađa Brankovića. U periodu između 1428. i 1439. godine je po nalogu sestrića srpskog despota Stefana Lazarevića građena tvrđava, koja je sačinjena iz dva dela, navodi „Visitsmederevo“.

Vitezovi i legende, Smederevska tvrđava Foto: Nikola Tomić

U delu tvrđave poznatom kao Mali grad bila je smeštena despotova rezidencija, kovnica novca i biblioteka, kao i zdanje u kome je despot živeo sa svojom porodicom, ali i prostor za život stražara i despotovu pratnju.

Velika sala namenjena prijemima važila je za najznačajniji deo Malog grada, budući da je imala prozore koji su isklesani u kamenu, što se smatra unikatnim za srednjovekovnu srpsku arhitekturu.

Nakon samo dve godine završen je Mali grad Smederevske tvrđave, posle čega se pristupilo gradnji Velikog grada.

Smederevo, železnička stanica, Smederevska tvrđava Foto: Telegraf.rs

Uz to, zahvaljujući kanalima oko tvrđave, ovo srednjovekovno zdanje bilo je dobro zaštićeno. Tako su i despot i njegova proodica, te pratnja, kao i stanovništvo i vojnici, koji su živeli na području Velikog grada, bili maksimalno zaštićeni od napada.

Danas je moguće posetiti Mali grad Smederevske tvrđave, a prema podacima sa pomenutog sajta, cena pojedinačne ulaznice iznosi 250 dinara.

Spomenici u Smederevu

Uz glavni gradski trg i crkve posvećene Svetom Georgiju i Uspenju Presvete Bogorodice, u Smederevu se nalaze i tri značajna spomenika, kao i Karađorđev dud, drvo ispod kojeg je srpski vožd simbolično primio ključeve grada 1805. godine.

Vitezovi i legende, Smederevska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Izuzev spomenika koji je posvećen stradalim srpskim borcima tokom Prvog svetskog rata, te spomenika nazvanog Tri heroja, koji je posvećen stradalima tokom Drugog svetskog rata, u gradu postoji i spomenik posvećen petojunskoj tragediji.

U vreme nemačke okupacije na području Smederevske tvrđave bila je smeštena vojska Kraljevine Jugoslavije, te je u tvrđavu bilo doneto ne samo mnogo municije, nego i baruta, granata i drugih eksploziva, navodi „Visitsmederevo“.

Nije utvrđeno kako, ali 5. juna 1941. godine je skladište eksploziva, koje se nalazilo u Đurđevoj tvrđavi, odletelo u vazduh. Stradalo je 2.500 ljudi i duplo više njih je ranjeno, dok je čak trećina kuća u gradu bila porušena.

U sećanje na taj dan podignut je spomenik, koji se nalazi na putu između same tvrđave i zgrade Muzeja Smederevo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo manifestaciju "Vitezovi i legende" u Smederevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Smederevac

    24. septembar 2023. | 11:09

    Nažalost.. Djurdjeva tvrđava sem tzv.malog grada..i nekoliko rekonstr.bedema predstavlja ruglo u odnosu na Ram i Golubacki grad..

    Podelite komentar

  • Ih

    23. septembar 2023. | 19:02

    Pa i mi Vranjanci bre imamo Hamam-Tursko kupatilo pa turski cevap, mi nikad nista nismo znali da napravimo al zato smo majstori da unistimo,,,,Markovo kale,,, al dobro kod nas nikog nista ne interesuje sve paraziti.

    Podelite komentar

  • SrbIn

    25. septembar 2023. | 10:41

    Ako platim tzv. ulaznicu 250 din. šta uzvratno dobijem za taj novac iliti kakvo autorsko pravo plaćam? Pozdrav!

    Podelite komentar