• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato i kao balkon Parnasosa, ovo grčko selo je dobro posetiti i jeseni i zimi

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada se poznato skijalište Parnasos nalazi na oko 15 kilometara udaljenosti, ni u Arahovi ne nedostaje aktivnosti u jesenjem i zimskom periodu

  • 0
Arahova foto: pixabay.com

Da Grčka nije idealna destinacija samo u letnjem periodu, dokaz je i Arahova, omanje planinsko selo.

Lako dostupno iz glavnog grada Grčke, ovo selo se nalazi u blizini Delfa i svakako je jedna od najpoznatijih, ako ne i najposećenija zimska destinacija u čitavoj zemlji.

Selo leži na padinama planine Parnasos i broji oko 3.300 stalnih stanovnika, navodi „Greeka“. Prostire se na nadmorskoj visini od 800 do 1.100 metara.

Uživanje u zimskim sportovima

I mada se poznato skijalište Parnasos nalazi na oko 15 kilometara udaljenosti, ni u Arahovi ne nedostaje aktivnosti u jesenjem i zimskom periodu. Sem toga, Arahova je dobar izbor za posetu i u toku leta, jer se relativno blizu sela nalaze i odlične plaže.

Arahova foto: pixabay.com

Izuzev u skijanju, posetioci mogu uživati i u vožnji biciklom, kampovanju, trekingu i mnogim drugim aktivnostima na otvorenom.

Uz to, područje na kome se nalazi Arahova poznato je po izuzetno bogatom biljnom i životinjskom svetu, čime će posebno ljubitelji prirode biti oduševljeni.

Balkon Parnasosa

Uzevši u obzir da je Arahova prepoznata kao idealna destinacija i to ne samo u jesen i zimi, a najpre zbog obilja živog sveta, to je prati krilatica da je balkon Parnasosa.

Sem toga, ovo planinsko selo je uprkos razvoju, i to naročito u turističkom smislu, ipak uspelo da očuva značajnu dozu autentičnosti, koja se ogleda kako u tradicionalnoj arhitekturi, tako i u običajima stanovnika, ali i u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi. Posebno je zanimljivo posetiti ovo planinsko selo u vreme Vaskrsa ili dana kada se slavi Sveti Georgije, a kada je Arahova domaćin tradicionalnim manifestacijama. U blizini se, osim Delfa, nalaze i druga znamenita mesta, poput Galakisidja i Kalavija.

A nedaleko od sela Distomo, nalazi se i manastir Osios Lukas. Ova svetinja deo je UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine, navodi „Greeka“ i građena je u vizantijskom stilu arhitekture.

Arahova; foto screenshot Youtube/Sylvestro 09 Arahova; foto screenshot Youtube/Sylvestro 09

Jedina grčka crkva za koju se sa sigurnošću tvrdi da je podignuta tokom 10. veka jeste Bogorodičina crkva u okviru ovog manastira.

Na spoljašnjem zidu Katolikona, druge svetinje u okviru manastirskog kompleksa, naslikan je Isus Navin sa vojničkim oklopom.

Budući da je u ovom manastiru bio sahranjen i svetitelj kome je posvećen, to nije čudno što su mnogi dolazili u posetu, tim pre što je bilo prisutno verovanje da se na grobu  ovog svetitelja događaju čuda i oseća miomiris. Posmrtni ostaci ovog svetitelja kasnije su preneti u Rim, a u manastirskoj riznici se i dalje čuvaju ne samo značajne mošti, već i mozaci i freske izuzetne lepote i vrednosti, te drugi vredni predmeti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja