• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tvrđava, hamam, džamije i pravoslavna crkva: Na koji grad vas sve to asocira?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uz Novopazarsku tvrđavu, simboli Novog Pazara svakako su i Isa begov hamam i Altun alem džamija, kao i Lejlek džamija, te Petrova crkva.

  • 0
Novi Pazar panorama Foto: Shutterstock

Nekadašnje Trgovište, koje se razvilo podno utvrđenja Stari Ras, Novi Pazar je danas deo Raškog okruga Republike Srbije.

Grad leži u samom centru Novopazarskog polja i kroz njega protiče reka Raška.

Smatra se da je upravo nekadašnji naziv grada Trgovišta zaslužan i za nastanak današnjeg naziva, navodi „Vikipedija“. Naime, posle turskog osvajanja tog područja, došlo je do razvoja novog dela grada, pa tako stari deo bi nazvan Staro Trgovište, dok novi dobi naziv Novo Trgovište, na kome je i formiran današnji Novi Pazar.

Stari Ras Foto: Privatna arhiva

Izuzev Golije, Novi Pazar nadvisuju i Pešterska visoravan i planina Rogozna, dok dolinu u kojoj se grad nalazi presecaju tokovi četiri reke.

Simboli grada

Uz Novopazarsku tvrđavu, simboli Novog Pazara svakako su i Isa begov hamam i Altun alem džamija, kao i Lejlek džamija, te Petrova crkva. A u okolini grada se osim Starog Rasa, nalaze i značajni srspki srednjovekovni manastiri Sopoćani i Đurđevi Stupovi.

Grad Novi Pazar Foto: Tanjug/Rade Prelić

Osnivač grada, Isa beg Ishaković zaslužan je za gradnju mnogih zdanja, od kojih su neka očuvana i do današnjih dana. Upravo po njegovom nalogu je izgrađeno utvrđenje, koje je najpre trebalo da služi odbrani grada. Izuzev tri ugaona bastiona, u okviru Novopazarske tvrđave postojala je i Kula motrilja, poznata i kao Stara izvidnica, koja je i dalje očuvana navodi „Tonp“.

Na području Stare čaršije, u blizini Arap džamije nalazi se hamam, koji je takođe izgradio osnivač grada. Prvo pominjanje ovog zdanja zabeleženo je u dokumentima sa kraja 15. veka, a smatra se da je izgrađeno polovinom istog veka.

Novi Pazar, panorama Foto: Shutterstock

Dimenzije hamama su 23x26 metara i u ono vreme je važio za jednu od najlepših građevina tog tipa u zemlji, ističe „Tonp“. Zanimljivo je pomenuti da je u pitanju dvostruki hamam, budući da su u njegovoj unutrašnjosti prisutne prostorije i za žene i za muškarce.

U nekadašnjoj Carskoj džadi, kako se nazivao put koji je povezivao Novi Pazar sa Istanbulom, tokom 16. veka je izgrađena Altun Alem džamija, remek delo islamske umetnosti u našoj zemlji.

Za ovu građevinu vezana je i zanimljiva lokalna legenda. Kako je navedeno na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Novi Pazar, džamija nosi naziv po imenu jedne od tri pašine ćerke. Iako su sve tri bile lepotice, zbog ugleda i bogatstva njihove proodice niko ih nije zaprosio, misleći da one nisu za Novi Pazar, već za carske dvore u Stambolu. Neposredno pred smrt, njih tri su odlučile da bogatstvo iskoriste za dobrobit ljudi, pa je tako Altuna svoj deo novca dala da se izgradi džamija u njenom rodnom gradu.

Novi Pazar, panorama Foto: Shutterstock

Lejlek ili Ahmed begova džamija jedna je od najstarijih islamskih bogomolja na području ovog grada. Prema lokalnoj legendi, lejleci odnosno rode, koje važe za svete ptice u islamu, zaslužne su za takav naziv džamije.

Mada je poznata kao Petrova crkva, ova pravoslavna svetinja, koja se nalazi u blizini mesta na kome se Deževska reka uliva u reku Rašku, zapravo je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Iako se ne zna tačno vreme kada je ova svetinja podignuta, zna se da je prvi put u spisima pomenuta još 1020. godine, navodi „Tonp“. Ono što je posebno zanimljivo pomenuti jeste da je upravo u ovoj crkvi kršten potonji veliki župan Stefan Nemanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatan vodopad na reci Đetinji kod Užica: Huk i grmljavina od koje zastaje dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja