• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

7 destinacija u Evropi koje je najbolje posetiti u jesen

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tokom leta se, pak, obično može naići na gužve i to na mnogim poznatim evropskim destinacijama, dok je jesen u velikoj meri rastrećenija, pa turisti zaista mogu uživati u brojnim atrakcijama

  • 0
vinogradi u Portugalu Foto: Shutterstock

Sa još relativno prijatnim temperaturama vazduha, pa čak i mogućnošću kupanja u moru na pojedinim destinacijama, slobodno se može reći da je Evropa u jesen savršena za obilazak.

Tokom leta se, pak obično može naići na gužve i to na mnogim poznatim evropskim destinacijama, dok je jesen u velikoj meri rastrećenija, pa turisti zaista mogu uživati u brojnim atrakcijama.

Ovo godišnje doba dobro je i za aktivnija putovanja, a predsednica kompanije za luksuzna putovanja “Travelive”, Mina Agnos izdvojila je za CNN opciju planinarenja po Španiji i posete Gibraltarskom moreuzu, gde turisti mogu posmatrati migracije ptica u to vreme.

Alentejo, Portugal Foto: Pixabay/antoniokarmos

Za ljubitelje uživanja na plažama s jeseni se preporučuju Turska, Portugal i Španija, mada ni pojedina grčka ostrva nisu zaboravljena. Ljubitelji gurmanluka i vina takođe u jesen mogu uživati na mnogim evropskim destinacijama, na kojima se u to vreme organizuju i tradicionalne berbe grožđa.

- Kanarska ostrva su uvek bila sjajna opcija od polovine septembra do polovine decembra, kada su dostupne bolje opcije za letove i prisutne su manje gužve, pa putnici mogu imati zaista opuštajući odmor - izjavio je generalni direktor kompanije “G Adventures”, Brajan Jang i dodao da je posebno atraktivno iskustvo u to doba godine vezano za uživanje na plažama Gran Kanarije i degustacija vina ili planinarenje na ostrvu Tenerife.

1. Alentejo, Portugal

Iako je dolina Duoro u Portugalu, koja je nadaleko poznata kao vinski region zemlje, česta opcija baš u jesen, posebno je atraktivna u to vreme i regija Alentejo. Samim tim što se smatra ruralnim srcem zemlje, nudi mnoge zanimljive atrakcije i aktivnosti.

Glavni grad regije, Evori, posebno je interesantno posetiti. Tim pre što se u njemu, pored ostalog, mogu videti i ostaci iz rimskog perioda, koji su deo Liste svetske baštine UNESCO-a.

Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac Foto: Pixabay

2. Rumunija

Poseta zamku grofa Drakule, sasvim sigurno je jedna od nezaobilaznih za mnoge turiste koji odluče da bolje upoznaju ovu nama susednu zemlju. Ipak, osim toga, Rumunija ima još mnogo atrakcija.

- Svežih proizvoda ima u izobilju i mnoga sela čuvaju tradiciju proslave žetve, kroz lokalne festivale, kako bi prezentovali svoje proizvode, a najpre bundeve, kruške, grožđe i jabuke - izjavio je Kristofer Hil, koji nudi turistima takozvana volonterska putovanja, tokom kojih imaju mogućnost da učestvuju u brojnim, vrlo zanimljivim aktivnostima, poput očuvanja spasenih medveda u Brašovu ili druženja sa pastirima za vreme trajanja Festivala mleka u Transilvaniji.

Palma de Majorka, ostrvo Majorka, Španija Foto: Pixabay/medienservice

3. Majorka, Španija

Prosečne temperature vazduha tokom oktobra na Baleraskim ostrvima su oko 20 stepeni Celzijusove skale, pa ne čudi što ostrvljani upravo taj mesec tokom godine često izdvajaju kao najbolji za posetu.

Jesen na Majorci odlična je za uživanje u aktivnostima, poput vožnje bicikla ili planinarenja. Takođe, turisti mogu da upoznaju bolje i prirodu, ali i atrakcije ovog ostrva, prosto zato što su temperature prijatnije i nema naročite gužve.

4. Solun, Grčka

I mada mnogi naši turisti koji letuju u Grčkoj Solun posećuju upravo tada, nema sumnje da je u pitanju grad kome treba posvetiti naročitu pažnju i u drugim periodima godine.

Izuzetno bogata i duga istorija Soluna, grada koji obiluje atrakcijama, čini ga zanimljivim tokom cele godine. Gornji grad, crkvica Svetog Nikole Orfanosa, Bela kula i Nacionalni arheološki muzej, tek su neke od zanimljivih lokacija, dok se šetnja Ladadikom i starim delom grada podrazumeva.

Brod na dnu mora olupina Foto-ilustracija: Shutterstock

5. Malta

Još jedna destinacija koju turisti najčešće posećuju u toku leta, Malta ume isto tako da bude zanimljiva i s jeseni. A naročito u prvim danima oktobra, kada je glavni grad ostrva, valeta domaćin Festivalu "Notte Bianca".

Sem toga, čitav malteški arhipelag je posebno zanimljiv ljubiteljima ronjenja, a najpe onima koji žele da bolje istraže brojne olupine brodova, koje se tu nalaze ili da posete među roniocima nadaleko čuvenu Plavu rupu.

6. Madeira, Portugal

Poseta portugalskom ostrvu, koje je poznato po proizvodnji vina, svakako je idealna u jesen. Pored toga što će posetioci imati prilike da uživaju u periodu berbe vinograda, u to vreme nema naročitih gužvi, pa su i cene smeštaja povoljnije. A zbog povoljnih klimatskih karakteristika, lako se može desiti da temperatura okeana bude prijatna za kupanje.

Baden-Baden, Nemačka Foto: Pixabay/photosforyou

7. Baden-Baden, Nemačka

Pogled na planinu Švarcvald i dolinu reke Rajne iz Baden-Badena u jesen ne može se lako opisati rečima. Zato i ne bi trebalo da čudi što su ovo mesto u prošlosti birali mnogi viđeni ljudi za odmor i oporavak, pa čak i krunisane glave.

Termalni izvori u ovoj nemačkoj banji nude potpuno uživanje posetiocima, a šetnja lepo uređenim stazama će upotpuniti njihov ugođaj dok borave u čuvenom lečilištu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jesenji karavan je najlepša avantura terenskim vozilima koju ćete probati

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja