• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nešto više od 50 ostrva čini ovaj arhipelag koji je izuzetno popularna destinacija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da je u pitanju egzotična destinacija, poznata po tropskoj klimi, to treba znati i kada je najbolje vreme za posetu Zanzibaru, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja

  • 0
Zanzibar Zanzibar / pixabay.com

Deo države Tanzanije, arhipelag Zanzibar ili Angoja, kako glasi naziv na svahili jeziku, nalazi se u istočnom delu afričkog kontinenta. Od obala Tanzanije ostrva su udaljena oko 35 kilometara.

Poluautonomnu oblast čine 52 ostrva. Najveće među njima zaslužno je i za naziv arhipelaga, a Pemba, Mafija i Tumbatu takođe spadaju u poznata ostrva čitavog arhipelaga.

Iako Zanzibar posećuje izuzetno veliki broj turista najpre zbog uživanja na nekoj od fenomenalnih plaža, ostrvo je nadaleko poznato u svetu i kao proizvođač karanfilića i drugih začina, pa ga neretko prati krilatica „Ostrvo začina“.

Klima na Zanzibaru

Budući da je u pitanju egzotična destinacija, poznata po tropskoj klimi, to treba znati i kada je najbolje vreme za posetu Zanzibaru, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

Zanzibar Foto: Pixabay.com

Zato treba imati na umu da područje ovog arhipelaga odlikuju dve kišne sezone, navodi „Safaraq“, i to od marta do maja, te tokom novembra i decembra. I mada je prisutno manje padavina u novembru i decembru, svakako to nije baš najbolje vreme za posetu ovim ostrvima.

Grad od kamena

Glavni i istoimeni grad Zanzibar svedok je duge istorije naseljavanja ovog ostrva, koja se možda najbolje može videti u čuvenoj gradskoj atrakciji. Kameni grad Zanzibara sa razlogom je uvršten na Listu kulturne baštine UNESCO-a.

Smešten u zapadnom delu ostrva, "Stone town" je nekada bio zasebno ostrvo, dok je danas poluostrvo, koje je povezano sa Zanzibarom. Zauzima površinu nešto veću od 80 kvadratnih kilometara.

Izuzev brojnih spomenika i građevina, koje svedoče o istoriji ostrva, na području Kamenog grada se nalazi i mnoštvo sakralnih objekata, koji ukazuju na svojevrsnu mešavinu islamske i lokalne, svahili kulture.

Jedinstvena priroda

Pored uživanja u nekom od hotela svetske klase, na Zanzibaru se turistima nudi prilika i da otkriju prirodne lepote, najpre kroz posetu Nacionalnom parku "Jozani Chvwka Bai".

Zanzibar Zanzibar / pixabay.com

Upravo na području tog nacionalnog parka nalazi se, pored ostalog i stanište za neke od reliktnih životinjskih vrsta, ali i mangrove šume i mesto na kome obitavaju morske kornjače "mnarani", ističe „Kayak“.

Sem toga, jedna od posebno zanimljivih aktivnosti tokom posete Zanzibaru, za mnoge turiste jeste i poseta poljima začina, ali i uživanje u lokalnim gastronomskim specijalitetima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja