• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neka od najboljih slatkastih vina na svetu nastala su u ovom regionu Mađarske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na području regiona postoji na desetine sela, čiji se stanovnici bave proizvodnjom vina, a koje je u davna vremena bilo služeno i na francuskom dvoru

  • 0
Tokaj, Mađarska, vino, vinogradi Foto: Pixabay/janka0717

U severoistočnom delu Mađarske nalazi se jedan od najstarijih vinogradarskih regiona u ovom delu sveta.

Posebno je zanimljiva činjenica da se kameni podrumi za čuvanje vina nalaze na mestu koje nadvisuje ugašeni vulkan planine Tokaj, što je verovatno još jedan od razloga za autentični, slatkasti ukus vina iz istoimene regije.

Na području regiona postoji na desetine sela, čiji se stanovnici bave proizvodnjom vin - koje je u davna vremena bilo služeno i na francuskom dvoru. A poznato je i da je francuski kralj Luj XV bio opčinjen ovim mađarskim vinom i da mu je čak bilo omiljeno, navodi „Visitworldheritage“.

Najstariji vinski region

Budući da je, sada već davne, 1730. godine donet prvi kraljevski dekret o „sistemu klasifikacije vinograda“, Tokaj je proglašen i zvanično prvim vinskim regionom u svetu 1757. godine.

Tokaj, Mađarska, vino, vinogradi Foto: Pixabay/vikino

Od tada pa do danas ovo mađarsko vino steklo je svetsku slavu.

Posetiocima ovog regiona se nudi prilika da se bliže upoznaju sa načinom proizvodnje vina u lokalnim vinarijama, koje se nalaze u svakom selu, ali i da uživaju u gastronomskim specijalitetima koji se služe u nekom od brojnih restorana.

Najbolje slatko vino

Nadaleko čuveno vino „Tokaji Aszu“ važi i za jedno od najboljih slatkih vina ne samo u Mađarskoj i Evropi, već i u svetu, mada se u ovom regionu proizvode i druga kvalitetna i poznata vina.

Zahvaljujući jedinstvenim prirodnim karakteristikama i plodnom tlu, regija Tokaj se može pohvaliti vrlo ukusnim vinima. A sigurno je da svemu tome doprinose i podrumi od kamena, u kojima se čuvaju bačve, napravljene od hrastovog drveta koje raste na tom području.

Da sve bude još interesantnije, u ovom vinorgadarskom regionu postoji čak oko tri hiljade vinskih podruma, od kojih se neki koriste za pravljanje, a neki za odležavanje vina, s tim da ima i onih vinskih podruma koji su pretvoreni u svojevrsne centre za turističke posete.

Tokaj, Mađarska, vino, vinogradi Foto: Pixabay/5519128

Jedno od sela na tom području čak ima sistem vinskih podruma koji se proteže na četiri nivoa, u dužini većoj od tri kolometra.

Kao rezultat želje za očuvanjem ovog područja, UNESCO je region Tokaj uvrstio na Listu zaštićenog kulturnog pejzaža.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše, najveće, najčistije, najpitkije i najčarobnije jezero na svetu je u Rusiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja