• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pešačka staza duža od 500 kilometara poznata je po impresivnim pejzažima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva duža obeležena pešačka staza u Turskoj, čija je dužina čak 509 kilometara zvanično je otvorena 1999. godine

  • 0
Fetije, Turska, letovanje Foto: Pixabay/nenadkostic1975

Da Turska nije destinacija samo za letnji odmor ili obilazak znamenitih gradova dokaz je i Likijski put, koji je prava atrakcija za ljubitelje planianrenja i uživanja u predelima netaknute prirode.

Devedesetih godina prošloga veka Engleskinja po imenu Kejt Klou došla je na ideju da na potezu od grada Fetije do Antalije na vrlo neobičan način poveže svih 18 značajnih arheoloških lokaliteta, koji se na tom području nalaze. Nedugo nakon toga njena ideja je pobedila na konkursu koji je raspisala turska banka i tako je počela priča o Likijskom putu, navodi „Antalyatourisminformation“.

Prva duža obeležena pešačka staza u Turskoj, čija je dužina čak 509 kilometara, zvanično je otvorena 1999. godine.

Opšte preporuke

I mada se Likijski put ne može svrstati u naročito zahtevne staze za pešačenje, ipak se ne preporučuje da se neko samostalno upusti u ovu avanturu, već u društvu ili uz pratnju lokalnih vodiča.

Likijski put, Turska Foto: Pixabay/AlejandroMartinCalle

Takođe je poželjno da osoba bude fizički spremna za sve izazove koje nudi Likijski put, jer postoje deonice koje su naročito strme i zahtevne. Podrazumeva se da je prateća oprema, u vidu kaciga, štapova za pešačenje i odgovarajuće obuće neophodna, kao i sve potrebne sitnice, a voda najpre. Mada, kako se Likijski put razvijao i vremenom postao izuzetno posećen, sve je više i smeštajnih i ugostiteljskih objekata u njegovoj neposrednoj blizini.

Likijski put, Turska Foto: Pixabay/AlejandroMartinCalle

Treba znati i to da pešačenje ovom stazom nije pogodno tokom cele godine, zbog vremenskih uslova. Kako navodi pomenuti sajt, najbolje vreme za posetu je tokom aprila i maja, odnosno septembra i oktobra meseca.

Znamenitosti na Likijskom putu

Samim tim što je u pitanju staza za pešačenje koja se prostire u neposrednoj blizini mnogih letovališta i drugih zanimljivih lokacija duž obala Sredozemnog mora, to su i opcije za smeštaj brojne.

Izuzev mogućnosti da stignu do gradova Fetije i Antalija, entuzijasti koji se upuste u otkrivanje čari ove pešačke staze takođe mogu posetiti i Kemer, Demre i Kaš, ali i mnoge druge zanimljive lokalitete.

Postoji i nekoliko deonica koje karakterišu posebno impresivni pejzaži, pa čak i ako neko nije u mogućnosti da preće čitavih 509 kilometara Likijskog puta, može se odličiti za pešačenje duž neke od tih deonica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 136. Smederevska jesen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja