• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge značajne ličnosti sahranjene su u ovom srpskom manastiru na Fruškoj Gori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manastir Krušedol zadužbina je vladike Maksima, odnosno despota Đorđa Brankovića, kako je bilo njegovo svetovno ime i prezime

  • 0
Manastir Krušedol, Srbija Foto: Shutterstock

U blizini Maradika i Iriga, na Fruškoj Gori nalazi se jedan od manastira Srpske pravoslavne crkve, za koji postoje podaci da ga je u prvim decenijama 16. veka izgradio kao svoju zadužbinu jedan od članova despotske porodice Branković.

Manastir Krušedol zadužbina je vladike Maksima, odnosno despota Đorđa Brankovića, kako je bilo njegovo svetovno ime i prezime.

Kako navodi „Eparhija-sremska“, njegova majka, despotica Angelina Branković podigla je u blizini sinovljeve zadužbine ženski manastir. Danas je to crkva u fruškogorskom selu Krušedol i posvećena je prazniku Sretenja Gospodnjeg.

Zanimljiv je i podatak da je prilikom dolaska u Srbiju, poslednjih decenija 15. veka, despotica sa sobom donela i mošti preminulog supruga, despota Stefana, u narodu poznatog i kao Slepi.

Manastir Krušedol, Srbija Foto: Shutterstock

Budući da su i vladika Maksim i njegova majka dočekali poslednje dane u manastiru Krušedol, u kome su i preminuli, njihove mošti su u tom manastiru i čuvane.

Bogati manastirski posedi

Prvo pominjanje ovog manastira u pisanim dokumentima datira iz 1546. godine. Na osnovu toga da se zaključiti da je manastir Krušedol imao značajne posede, dok kasnija dokumenta ukazuju i na uvećanje svega onoga što je bilo u posedu ove svetinje.

Takođe, manastir je posedovao i bogatu riznicu, koju su monasi poneli sa sobom tokom Velike seobe i odenli je do Sentanadreje.

Kasnije su u Krušedol prenete i mošti patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića.

Nažalost, 1716. godine, nedugo nakon Bitke kod Petrovaradina, turske snage su ne samo opljačkale ovu svetinju, već i „sasekli i zapalili“ mošti vladike Maksima i njegove majke, mati Angeline Branković.

Manastir Krušedol, Srbija Foto: Shutterstock

Značaj manastira Krušedol

Tokom narednih vekova manastir je obnovljen i to naročito u 18. veku, kada je dozidan konak, zaslugom vladike pečujskog Nikanora Melentijevića. Nedugo nakon toga je glavna manastirska crkva proširena, a par godina kssnije je i njen krov prekriven limom. Takođe je usledila i obnova manastirskih konaka.

Ono po čemu je ovaj srpski srednjevekovni manastir takođe značajan jesu grobnice znamenitih Srba koje se u njemu nalaze.

Ne samo da je u manastiru Krušedol sahranjena srpska kneginja Ljubica Obrenović, supruga knjaza Miloša, nego i kralj Milan Obrenović i Jovan Rašković. Sem njih, u Krušedolu su i zemni ostaci vojvode Stefana Šupljikca, patrijarha Arsenija Četvrtog Šakabente i grofa Đorđa Brankovića, kao i mitropolita Petra Jovanovića i Jovana Georgijevića.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja