• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas poznato turističko odredište, Kajmakčalan ima posebno mesto u srpskoj istoriji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je danas ovo popularno turističko odredište, ne treba zaboraviti da se na Kajmakčalanu nalazi i spomen-kapela, izuzetno značajna za istoriju srpskog naroda

  • 0
Kajmakčalan skijalište Grčka Foto: Shutterstock

U vreme Velikog rata i Solunskog fronta, najintenzivnije borbe vođene su na planini Nidže. Tačnije na njenom najvišem vrhu Kajmakčalanu.

Iako je danas ovo popularno turističko odredište, i sa grčke strane i sa strane Severne Makedonije, ne treba zaboraviti da se na Kajmakčalanu nalazi i spomen-kapela, izuzetno značajna za istoriju srpskog naroda. U njoj je i srce velikog prijatelja srpskog naroda, doktora Arčibalda Rajsa.

Godinama nakon Bitke na Kajmakčalanu 1916. godine kosti stradalih srpskih vojnika bile su rasute na tom području. Danas se nalaze u spomen-kosturnici, osveštanoj na 12. jula 1935. godine, koja je u blizini spomen-kapele, navodi „Vikipedija“.

Najlepša panorama

Izuzev priče o velikom poštovanju prema srpskom narodu, koja prati ime doktora Arčibalda Rajsa, za njegov život i istorijsko nasleđe naše zemlje važno je i to što je ovaj veliki čovek tražio da se njegovo srce nađe upravo na Kajmakčalanu, mestu na kome se još jednom uverio zašto poštuje srpsku vojsku i Srbe kao narod.

Delegacija ministarstva odbrane posetila Kajmakčalan i Zejtinlik Foto: MO RS

Kako navodi „Macedonia-timeless“, doktor Rajs je u svom delu „Šta sam video i doživeo u velikim danima“ dao možda i najbolji prikaz Kajmakčalana:

"S vremena na vreme vetar razvejava oblake i maglu, a onda imamo najlepšu panoramu koja se samo može zamisliti."

Ski-centar Kajmakčalan

Na severoistočnim padinama planine Voras, na grčkoj strani, nalazi se i skijalište Kajmakčalan, na nadmorskoj visini od 2.480 metara.

Kajmakčalan skijalište Grčka Foto: Shutterstock

U njemu postoji kako 13 ski-staza, tako i šest ski-liftova. Ukupna dužina staza je 15,4 kilometara, a osim crvenih i plavih, ima i namenskih staza za početnike, kao i park namenjen ljubiteljima vožnje snouborda, navodi „Visitgreece“.

Što se smeštaja tiče, u ovom delu Kajmakčalana dostupan je hotel kapaciteta 46 ležajeva. Ovaj smeštajni objekat nalazi se na nadmroskoj visini od 2.050 metara.

Ono što daje poseban šmek poseti ovom ski-centru u Grčkoj jeste blizina drevnog grada Pela, koji je bio prestonica Makedonije i u kome danas postoje i vrlo interesantan muzej i arheološko nalazište. Sem toga, u blizini ovog skijališta je i jezero Vegoritida, koje je po površini na drugom mestu među grčkim jezerima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja