• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlično očuvano staro jezgro ovog španskog grada deo je Liste svetske baštine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da je tako pozicionirano da nadvisuje današnji grad, jer se nalazi na vrhu uzvišenja, staro gradsko jezgro deluje kao da dominira savremenim Toledom

  • 0
Toledo, Španija Foto: Pixabay/gustavoboulhosa

U vreme kada je postojalo Špansko carstvo, te Vizigotska kraljevina, Toledo je bio glavni grad, što ga danas čini gradom izuzetno bogatog kulturnog nasleđa.

Posebno je interesantno staro jezgro grada, koje se nalazi na jednoj steni od granita, na nadmorskoj visini od 548 metara.

Deo Svetske baštine UNESCO-a Toledo je postao još 1986. godine.

Staro jezgro dominira gradom

Mnoge istorijske i kulturne znamenitosti po kojima je Toledo poznat nalaze se u starom gradskom jezgru. Budući da je tako pozicionirano da nadvisuje današnji grad, jer se nalazi na vrhu uzvišenja, staro gradsko jezgro deluje kao da dominira savremenim Toledom.

Toledo, Španija Foto: Pixabay/javieralamo

Kada se uzmu u obzir istorijske okolnosti u vreme nastanka tog dela grada, te činjenica da je u periodu od kraja 15. do početka 17. veka u Toledu živeo značajan broj Jevreja i pripadnika islamske veroispovesti, to ne čudi ni postojanje brojnih sinagoga i džamija, ali i crkava, navodi „Vikipedija“.

I danas posetioci mogu da prođu kroz jednu od tri očuvane gradske kapije, ali i da se izgube u lavirintu ulica u starom delu grada.

Džamija Kristo de la Kruz, koja je izgrađena pre više od hiljadu godina, smatra se najstarijim istorijskim spomenikom grada, a kako ističe „Spain.info“, smatra se najreprezentativnijim primerkom islamske arhitekture Toleda.

Vidikovci i atrakcije Toleda

Iako je šetnja ulicama u starom delu grada atraktivna sama po sebi, u Toledu postoje brojne znamenitosti koje turisti rado posećuju.

Toledo, Španija Foto: Pixabay/verougstraete

Sinagoga El Transito, u kojoj se danas nalazi Muzej Sefarda, svakako je jedna od turističkih atrakcija.

Na području starog dela Toleda nalazi se i lokcija koju ne zaobilaze ljubitelji umetnosti, budući da je Muzej El Greko, posvećen čuvenom slikaru, jedinstven. A ukoliko žele da izbliza vide njegovo čuveno delo „Sahrana Konde Orgaza“, biće potrebno da prošetaju do crkve posvećene Svetom Tomi u blizini muzeja, budući da se ovo delo u njoj danas nalazi.

Velelepni Alkazar, katedrala izgrađena tokom 13. veka i manastir San Huan de los Rejes, još su neke od atraktivnih lokacija u Toledu.

Još jedna karakteristika ovog grada jesu i njegovi vidikovci, među kojim se posebno izdvaja vidikovac "Mirador del Valle".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja