• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najpoznatija srpska planina poznata je i pod nazivom Sunčana planina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Činjenica je da se mnogi turisti odlučuju da posete Kopaonik u zimskom periodu, kako bi imali prilike da uživaju u sadržajima ski-centra. Međutim, isto tako je i činjenica da je Kopaonik i te kako interesantno posetiti i u drugim periodima godine

  • 0
Kopaonik Kopaonik / Foto: Shutterstock

Najposećenija i najpoznatija planina u Srbiji interesantna je u svako doba godine, što zbog živog sveta koji na njoj obitava, što zbog brojnih atraktivnih sadržaja, te istorijski značajnih lokaliteta i banjskih centara koji se u blizini nalaze.

Budući da Kopaonik u najvišem delu podseća na kuću koja ima ravni krov, to se najviši deo možda najpoznatije srpske planine naziva i Ravni Kopaonik, navedeno je na turističkom portalu posvećenom ovoj planini.

Upravo se na Ravnom Kopaoniku nalaze i mnogi sadržaji, ali i smeštajni objekti, dok se na nadmorskoj visini od 2.017 metara nalazi najviši vrh ove planine, koji nosi naziv po čuvenom srpskom botaničaru i naučniku Josifu Pančiću, koji je bio fasciniran Kopaonikom.

Dve stotine sunčanih dana

Specifične klimatske karakteristike i činjenica da je Kopaonik planina koja se može pohvaliti sa gotovo dve stotine sunčanih dana u toku godine, zaslužni su za to što se neretko naziva i Sunčanom planinom, navodi “Vikipedija”.

Takođe, u proseku 159 dana u toku godine Kopaonik je prekriven snežnim pokrivačem, a najčešće u periodu od novembra meseca pa do proleća.

Atrakcije Kopaonika

Činjenica je da se mnogi turisti odlučuju da posete Kopaonik u zimskom periodu kako bi imali prilike da uživaju u sadržajima ski-centra. Međutim, isto tako je i činjenica da je Kopaonik i te kako interesantno posetiti i u drugim periodima godine.

Najpre zbog izuzetno bogate flore i faune, te predela netaknute priode, a odmah zatim i zbog samog nacionalnog parka koji se na području ove planine nalazi.

Sem toga, Kopaonik je poznat i po brojnim izvorima termominerlane vode. Tim pre što je Jošanička banja u podnožju Kopaonika, kao i Kuršumlijska i Lukovska, dok se u blizini Kopaonika nalaze i druga poznata lečilišta, poput Sijarinske, Mataruške i Vrnjačke banje.

Svakako ne treba zaboraviti ni istorijski značajne lokalitete koji se takođe nalaze na području Kopaonika ili relativno blizu ove poznate srpske planine.

Tik ispod Pančićevog vrha nalazi se poznati arheološki lokalitet Crkvine ili Nebeske stolice, dok se u blizini Kopaonika mogu posetiti i neki od najznačajnijih srpskih srednjovekovnih manastria i obići mnogi arheološki lokaliteti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja