• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Karipsko ostrvo bogate prirode krije i jednu neobičnu lokaciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz brojna čuda prirode i izuzetno bogat noćni život, ali i obilje rizorta visoke kategorizacije, ne čudi što Jamajku često posećuju turisti iz celog sveta

  • 0
Jamajka, Barbados, Bali, Hrvatska Foto: Pixabay

Na trećem mestu po površini koju zauzima u grupaciji Velikih Antila u Karipskom moru nalazi se ostrvo Jamajka, koje tek nešto manje od 150 kilometara deli od Kube.

Bez ikakve sumnje, čuveni muzičar Bob Marli, koji je rođen na ovom karipskom ostrvu, uspeo je da ga proslavi, pa ne čudi što i danas stanovnici Jamajke poštuju njegov lik i delo. Sem toga, mnogi danas poznati muzički žanrovi potekli su upravo sa Jamajke, navodi „Vikipedija“.

Zanimljvi je podatak da je sve do 1665. godine ovo ostrvo nosilo drugačiji naziv, budući da je bilo u španskim rukama. Međutim, nakon toga nekadašnje ostrvo Santjago postaje britanska kolonija i dobija današnji naziv.

Jamajka Foto: Pixabay

Uz brojna čuda prirode i izuzetno bogat noćni život, ali i obilje rizorta visoke kategorizacije, ne čudi što Jamajku često posećuju turisti iz celog sveta.

Jedinstveno iskustvo na Jamajci

U blizini granice Sent Džejmsa i Svete Elizabete, u brdima Koklita zemlje nalazi se "Accompong Maroons", mesto na kome žive krajnje neobični stanovnici.

Jamajka Foto: Pixabay

U vreme kada su se ostrvljani borili sa kolonistima, španskim i britanskim, ova grupacija je na tom području imala utvrđeni grad, a kako navodi „Visitjamaica“, autonomiju da upravljaju tim delom zemlje stekli su 1739. godine.

Danas je poseta ovom mestu jedna od možda najzabavnijih kulturnih aktivnosti za turiste.

Jamajka Foto: Pixabay

„Pluća istočne Jamajke“

Uzevši u obzir da se Nacionalni park Blu and Džon Krau prostire na površini većoj od stotinu hiljada hektara i da se u njemu nalaze tropske šume, to ga prati i krilatica da predstavlja pluća istočnog dela ostrva.

Jamajka, Barbados, Bali, Hrvatska Foto: Pixabay

Ujedno je to i jedini nacionalni park na Jamajci, koji je proglašen 1993. godine, da bi od 2015. godine bio uvršen na Listu svetske baštine UNESCO-a, ističe „Visitjamaica“.

Iako u njemu obitavaju brojne biljne i životinjske vrste, ovaj nacionalni park je poznat i po tome što u njemu raste čak osam stotina endemskih vrsta biljaka. Takođe, džinovski lastin rep, vrsta leptira koja je najveća u tom delu sveta, obitava upravo na području ovog nacionalnog parka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja