• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 265 sunčanih dana u godini ima ova planina u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Karakteriše je specifična klima, budući da je pozicionirana na mestu na kome se spajaju i preklapaju uticaji mediteranske klime sa jedne i planinske klime sa druge strane

  • 0
Foto: RINA

Omeđena tokovima četiri reke, planina Zlatar još uvek u velikoj meri uspeva da odoli masovnom turizmu.

Karakteriše je specifična klima, budući da je pozicionirana na mestu na kome se spajaju i preklapaju uticaji mediteranske klime sa jedne i planinske klome sa druge strane.

I baš zbog toga, ova srpska planina se može pohvaliti sa čak 265 sunčanih dana u toku godine, a kako navodi “Zlatarinfo”, oko stotinu dana godišnje Zlatar je pod snežnim prekrivačem.

Budući da se kanjon reke Uvac, čiji je najpoznatiji stanovnik beloglavi sup, nalazi u blizini, ali i tokovi reka Bistrica, Lim i Mileševka, kojima je planina omeđena, potpuno je jasno da prirodnih lepota na Zlataru ima napretek.

Zlatar planina zima sneg Foto: Shutterstock

Svakako ne treba zaboraviti ni tri jezera koja se nalaze na području ove planine, kao ni značajne srednjovekovne manastire u blizini, po kojima je taj deo naše zemlje poznat.

Vidikovci Zlatara

Brojne aktivnosti su na raspolaganju posetiocima Zlatara, a one se mogu razlikovati u zavisnosti od toga o kom periodu godine je reč.

Ipak, bez obzira na to da li na Zlatar odlaze zbog skijanja ili uživanja u zracima sunca, mnogi rado posećuju neke od poznatih vidikovaca na ovoj planini.

Jedan od najposećenijih je i vidikovac Zlatar, koji se nalazi u neposrednoj blizini centralnog područja planine.

Uvačko jezero Uvac Foto: Telegraf/Vesna Bjelić

Ukoliko želite da uživate u nestvarnom pogledu na Uvačko jezero i Specijalni rezervat prirode Uvac, poseta vidikovcu Molitva će sasvim sigurno ispuniti vaša očekivanja. Tim pre što je to jedan od vidikovaca Srbije koji se neretko karakteriše i kao najlepši.

Vidikovac simbolično nazvan Savina stolica prati i zanimljiva legenda, a sa njega se pruža fantastičan pogled na Zlatarsko jezero. Kako navodi “Zlatarinfo”, postoji predanje prema kome je baš na mestu današnjeg vidikovca sedeo u davna vremena niko drugi nego Sveti Sava. Predanje veli da je tokom putovanja tim delom Srbije, Sveti Sava poželeo da se odmori, pa je na visu Srđevica seo i uživao u pogledu na reku Uvac i prirodu koja je okružuje.

Planina Zlatar Foto: Tanjug/Rade Prelić

Osim njih, na Zlataru postoji i vidikovac Hodžina stena, sa koga se pruža pogled prema Novoj Varoši i dolini reke Lim. Ono što je posebno atraktivno posetiocima jeste što se na ovom vidikovcu nalazi i natpis sa nazivom ove planine, pa se mnogi turisti upravo tu najpre i fotografišu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja