• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petrovaradinska tvrđava i danas budno stražari nad "Srpskom Atinom"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šetnja centralnim gradskim trgom, sa Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom sasvim je dovoljna za uživanje u lepotama Novog Sada, budući da se tu nalaze neka od najpoznatijih gradskih zdanja

  • 1
Novi Sad Petrovaradin Panorama Novi Sad / Foto: Shutterstock

Gde god da se nađete u Srpskoj Atini, imaćete priliku da uživate. Lepo uređen grad i uz obilje atrakcija, Novi Sad je jedna od destinacija koju, pored Beograda, u velikoj meri posećuju strani turisti.

Uz glavnu ulicu, koja je pešačka zona i u kojoj se nalaze brojne znamenite građevine, posebno je atraktivna poseta Gibraltaru na Dunavu, kako se Petrovaradinska tvrđava neretko naziva.

Centar Novog Sada

Šetnja centralnim gradskim trgom, sa Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom sasvim je dovoljna za uživanje u lepotama Novog Sada, budući da se tu nalaze neka od najpoznatijih gradskih zdanja.

Novi SAD, panorama, centar grada,  PETROVARADIN lepo vreme suncano suncan dan Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na Trgu slobode se, pored Gradske kuće, nalaze i rimokatolička crkva Imena Marijinog, kao i stambeno-poslovna palata “Gvozdeni čovek” i druga zdanja. A kako navodi “Novisad.travel”, tu je i Tanurdžićeva palata, za koju je projekat izradio Đorđe Tabaković.

Najstarije kuće u Novom Sadu, koje su očuvane do današnjih dana nalaze se u blizini Zmaj Jovine ulice. Ona poznata pod nazivom “Kod belog lava” izgrađena je 1720. godine, dok je oko tri decenije kasnije izgrađena Raletićeva palata.

Zdanje Srpske pravoslavne gimnazije izgrađeno 1900. godine i Vladičanski dvor, izgrađen godinu dana docnije, neka su od zdanja po kojima je poznata Zmaj Jovina ulica u Novom Sadu.

Posebnu pažnju posetilaca Srpske Atine, kako je ranije nazivan Novi Sad, privlači i velelepna sinagoga, koja je jedna od najvećih u tom delu Starog kontinenta.

Petrovaradinska tvrđava oštećena Foto: novisad.rs

Petrovaradinska tvrđava

Iako u Novom Sadu postoje i mnoge druge atraktivne lokacije, poseta Petrovaradinskoj tvrđavi predstavlja jednu od uobičajenih aktivnosti turista koji žele bolje da upoznaju grad.

U tom smislu je tvrđava okarakterisana i kao jedna od simbola grada, kao i čuveni “pijani sat”, koji se na njoj nalazi.

Ne samo da je domaćin jednom od najpoznatijih muzičkih festivala na evropskom tlu, već se na Petrovaradinskoj tvrđavi nalazi i Podgrađe. Kao posebno značajan objekat u tom delu tvrđave, Turistička organizacija Grada Novog Sada izdvaja rimokatoličku crkvu Svetog Juraja sa samostanom.

A ako se već nađete na Petrovaradinskoj tvrđavi, ne propustite da svratite u neki od brojnih kafića i uživate u pogledu na Dunav i Novi Sad.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • LALA

    5. oktobar 2023. | 19:00

    Tooooooooo.....poz iz hladnog Berlina,za moj NOVI SAD.

    Podelite komentar