• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turistički atraktivno grčko ostrvo za srpske turiste ima mnogo veći značaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se, naravno, ni u kom slučaju ne može osporiti da na Krfu postoje izuzetne plaže i mnogi drugi interesantni sadržaji, poseta ostrvu Vido je gotovo obavezna za sve naše turiste koji letuju Krfu

  • 1
Ostrvo Krf Foto: Shutterstock

Mada su mnoga grčka ostrva posebna, jedno od njih je za srpske turiste naročito značajno i to najpre u istorijskom smislu.

Zahvaljujući činjenici da su se srpski vojnici i narod nakon Albanske golgote iskrcali u pristaništu nadomak mesta Guvija na ostrvu Krf, te da su mnogi od njih ostali večno da počivaju u Plavoj grobnici ili na ostrvcetu Vido, svaki srpski turista koji letuje na Krfu ima poseban osećaj.

Iako se, naravno, ni u kom slučaju ne može osporiti da na Krfu postoje izuzetne plaže i mnogi drugi interesantni sadržaji, poseta ostrvu Vido je gotovo obavezna za sve naše turiste koji letuju na Krfu.

Istorija iz prve ruke

Naravno, mnogi srpski turisti ostrvo Krf najpre posećuju u toku leta, prosto zato što je u pitanju vrlo atraktivna lokacija. Što zbog blizine, što zbog fenomenalnih plaža, što zbog znamenitosti i ostalih atrakcija.

Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/katarzynatyl

Ali među svim tim interesantnim sadržajima izdvaja se poseta ostrvu Vido, koje je udaljeno tek desetak minuta vožnje brodom od Krfa. Tokom letnjeg perioda su u ponudi i organizovani izleti do ovog ostrva.

Poznato je da su se Srbi, koji su uspeli da prežive Albansku golgotu iskrcali na ostrvo Krf, odakle su kasnije prenošeni na ostrvce Vido, na kome se nalazila bolnica.

Nažalost, budući da je broj preminulih bio izuzetno veliki, to ovo omanje ostrvo jednostavno nije moglo da bude večno počivalište za sve, te je tako nastala i takozvana Plava grobnica, opevana u istoimenoj pesmi Milutina Bojića. Tako su pojedini stradali srpski ratnici ostali da počivaju u vodama Jonskog mora, koje okružuje Vido. A kako navodi „Vikipedija“, na ostrvu Vido i u Plavoj grobnici, te na vojničkim grobljima ostrva Krfa, sahranjeno je oko deset hiljada Srba. Što znanih, što neznanih.

ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Foto: telegraf.rs

Poseta Vidu

Ko god je imao prilike da obiđe ostrvo, koje je simbol srpskog stradanja u tom periodu istorije, uvek pominje tišinu, koja je nekako drugačija nego na drugim mestima.

ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Foto: telegraf.rs

Danas se na ostrvcetu Vido nadomak Krfa nalazi spomen-kosturnica, koja je izgrađena 1938. godine po nalogu srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića, kao i Kameni krst. Kako navodi „Krf-grcka“, u pitanju je prvi spomenik koji je postavljen na Vidu u sećanje na Plavu grobnicu i stradale srpske junake.

Izuzev posmrtnih ostataka 1.232 srpska ratnika, koji su počivali i na Vidu i na 27 grobalja na obližnjem Krfu, a za koja su poznata imena i prezimena, u spomen-kosturnici na ostrvu Vido nalaze se i posmrtni ostaci 1.532 osobe, čiji podaci nisu poznati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lena

    7. oktobar 2023. | 10:34

    Ah, Krf i Vido, moj još uvek nedosanjani san. Pradede su mi bili Solunci, prešli preko Albanije, lečili se na Krfu, tako da me na neki način, koreni vuku tamo. Sanjam o danu kad ću pozvati medjunarodne selidbe pro move, i preseliti se na Krf. A doći će i za to vreme, verujem u to svim svojim srcem.

    Podelite komentar