• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlična gastronomska ponuda i bogato nasleđe su ono što Geteborg čine posebnim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šarmantan grad, koji posetioce privlači kako zbog odlične gastronomske ponude, obilje atraktivnih lokacija i odličnih restorana, od kojih su neki ovenčani i Mišelinovom zvezdicom

  • 0
Geteborg, Švedska Foto: Pixabay/assy

Nedavno je drugi po veličini grad u Švedskoj proslavio četiri stotine godina postojanja. Geteborg je, osim po bogatom kulturnom i istorijskom nasleđu, poznat i po fenomenalnim morskim specijalitetima, budući da se radi o gradu čija se privreda u minulim vekovima najpre oslanjala na ribarstvo.

Danas je Geteborg šarmantan grad, koji posetioce privlači kako zbog odlične gastronomske ponude, tako isto u zbog obilja atraktivnih lokacija i odličnih restorana, od kojih su neki ovenčani i Mišelinovom zvezdicom.

Uz sve to, jedna od možda najinteresantnijih informacija u vezi sa ovim švedskim gradom jeste da je prema Globalnom indeksu održivosti destinacija, kako navodi „Visitsweden“, upravo Geteborg u toku prethodnih šest godina u samom vrhu liste, te se smatra najodrživijim gradom ne samo u Evropi, nego i u celom svetu.

Plavi tramvaji

Istini za volju, atrakcije u ovom gradu jesu brojne, ali ono čime mnogi turisti ostaju oduševljeni jesu tradicionalni tramvaji u plavoj boji.

Geteborg, Švedska Foto: Pixabay/mammela

Da sve bude još interesantnije, mnogi od tih tramvaja nose nazive prema imenima čuvenih stanovnika grada.

Podsećanja radi, Geteborg je osnovao kralj Gustav Drugi Adolf 1621. godine. Kako je vreme odmicalo, grad je postao pravi pravcati centar ribolova u zemlji, da bi se kasnije razvio i u oblasti transporta, te postao lider u inovacijama u tom sektoru. Tim pre što je jedna čuvena marka automobila potekla upravo iz Geteborga.

Pešice do gradskih atrakcija

I mada možda neočekivano, kada se uzme u obzir podatak da je u pitanju po veličini drugi grad u čitavoj Švedskoj, tek mnoge gradske znamenitosti mogu se obići pešice.

Ulica Hage, prekrivena kaldrmom, krije Geteborg iz perioda 17. veka. Izuzev brojnih prodavnica različite robe, tu se može uživati i u kafićima sa prijatnom atmosferom. A posebnu pažnju turista privlače kućice izrađene od drveta, koje su prilično dobro očuvane, uzevši u obzi da su izgrađene u periodu između druge polovine 19. i prvih decenija minulog veka za pripadnike tadašnje radničke klase.

Čak sto godina star tematski park Liseberg, sasvim sigurno je jedna od poznatijih znamenitosti ovog švedskog grada. Budući da se nalazi u gradskom centru, to ga često posećuju i stanovnici Geteborga i turisti. Izuzev uživanja u vožnjama, posetioci mogu uživati i u muzičkim dešavanjima, koja se na području parka održavaju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kupanje u otvorenom bazenu, nestvaran pogled, priroda... Ovo je idealno mesto za sve ljubitelje zime

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja