• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 planina u Srbiji za skijanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada je nezahvalno navoditi koje su to najbolje planine u Srbiji za ljubitelje skijanja, mi smo se odlučili za ovih pet

  • 1
Porodica skijanje Foto: Shutterstock

Ljubitelji skijanja neretko izgube iz vida činjenicu da nema potrebe da tokom zime posećuju čuvene ski centre u zemljama okruženja, prosto zato što se i u našoj zemlji nalaze odlični skijaški, i generalno zimski turistički centri.

Sada već tradicionalno, Kopaonik je planina koja je u tom smislu najpoznatija, iako odličnih ski staza ima i na drugim srpskim planinama.

I mada je nezahvalno navoditi koje su to najbolje planine u Srbiji za ljubitelje skijanja, mi smo se odlučili za ovih pet.

1. Divčibare

Na oko 120 kilometara udaljenosti od glavnog grada Srbije nalazi se planina Divčibare, koja je za posetu idealna u toku cele godine, budući da se neretko karakteriše i kao vazdušna banja.

Divčibare, Maljen Foto: Bojana Krstić

Što se skijanja na Divčibarama tiče, počev od 2008. godine na ovoj planini funkcioniše ski staza “Crni vrh”, koja osim dvosede žičare ima i sistem za veštačko osnežavanje. Kako navodi “Skijanje.rs”, ukupna dužina ove staze srednje težine je 850 metara, a izuzev škole skijanja i mogućnosti rentiranja opreme, na njoj postoji i ugostiteljski objekat.

2. Kopaonik

Ne može se pomenuti skijanje u Srbiji, a da se ne pomene i najpoznatija srpska planina. Tim pre što je, nesumnjivo u pitanju najbolje opremljen i najveći ski centar u našoj zemlji, budući da 43.586 metara iznosi ukupna dužina staza na Kopaoniku. Najzastupljenije su plave staze, dok ima i onih koje se karakterišu kao crne i crvene, mada se ovaj ski centar može pohvaliti i sa ski putevima i poligonima za obuku početnika u skijanju, navodi “Infokop”.

Takođe, na Kopaoniku funkcioniše i 25 žičara razliitih karakteristika i kapaciteta, a ljubiteljima noćnog skijanja je i ta aktivnost dostupna na određenim stazama.

3. Zlatibor

Tri su ski centra na ovoj srpskoj planini, mada je Tornik među njima najpoznatiji. Udaljen je nešto manje od deset kilometara od turističkog centra Zlatibora i budući da poseduje i sistem za veštačko osnežavanje, to skijaši ne moraju da brinu.

Zlatibor Zlatibor / Foto: RINA

Tornik, Čigota, Ribnica i Zmajevac, neke su od poznatijih ski staza na Zlatiboru, dok na Tić polju mogu uživati ljubitelji nordijskog skijanja, a kako navodi “Skijanje.rs”, u pitanju su neke od najlepših staza za tu aktivnost u ovom delu Evrope.

4. Zlatar

Na padinama ove srpske planine, tik iznad Nove Varoši, počev od 2010. godine funkcioniše skijalište Briježđa. Staza duga 955 metara nudi i mogućnost noćnog skijanja, a prema podacima koje navodi “Skijanje.rs”, na njoj postoji i četvorosedna žičara, čija je dužina 850 metara.

Stara Planina Foto:321 Srbija

5. Stara planina

Poznata i pod nazivom Balkan, ova srpska planina je posebno atraktivna ne samo za skijanje, već i uopšteno za posetu tokom cele godine, a naročito u toku zime.

Prva gondola sagrađena u našoj zemlji, prema “Skijanje.rs” je ona koja kreće sa Jabučkog ravaništa na Staroj planini. U rad je puštena 2012. godine i pokriva trasu dugu 1.100 metara.

Čak 12.000 metara je ukupna dužina ski staza na Staroj planini, a skijalište poseduje i sistem za veštačko osvežavanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Brezovica

    7. oktobar 2023. | 18:52

    SarPlanina???

    Podelite komentar