• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova 3 ostrva u Karipskom moru raj su za ljubitelje ronjenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubitelji ronjenja iz celog sveta rado posećuju Kajmanska ostrva, budući da je živi svet Karipskog mora ono što ronjenje na ovoj destinaciji čini psoebnim

  • 0
Kajmanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/koolkisses07

Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brak tri su ostrva koja zapljuskuju vode Karipskog mora i koja svoj naziv duguju vrsti guštera.

Ljubitelji ronjenja iz celog sveta rado posećuju Kajmanska ostrva, budući da je živi svet Karipskog mora ono što ronjenje na ovoj destinaciji čini posebnim.

Zanimljivo je pomenuti da se podvodni greben, čiji vrhovi su zapravo Kajmanska ostrva, proteže sve do Kube, ističe „Vikipedija“. Uz to, na svakom od ostrva postoji i aerodrom, što destinaciju čini prilično lako dostupnom.

Najveće među Kajmanskim ostrvima jeste Veliki Kajman, na kome živi čak oko devedeset procenata celokupnog stanovništva.

Kajmanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/willipixel

Kornjače ili gušteri?

Iako se danas smatra da naziv ova ostrva duguju kajmanima, što je specifična vrsta guštera koji pripada aligatorima kao familiji, a ne krokodilima, kako su evropski naseljenici najpre mislili, interesantno je da se pominju i kornjače u celoj priči.

Kajmanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/piper60

Naime, kada je Kristifor Kolumbo istraživao taj deo sveta, sada već izuzetno daleke 1503. godine, njegovi brodovi su naišli i na današnja Kajmanska ostrva. Budući da su tamo imali prilike da vide jednu vrstu kornjača, koja je na ostrvima obitavala, to su ih po njoj nazvali „Las Tortugas“.

Kajmanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/collinsdirk

Tek vekovima kasnije stanovnici Jamajke uglavnom su počeli da naseljavaju Kajmanska ostrva, da bi kolonija Velike Britanije ova ostrva postala nešto kasnije i danas se karakterišu kao prekomorska teritorija te zemlje.

Veliki Kajman

Iako su i Mali Kajman i Kajman Brak interesantna ostrva, mnogi turisti se najradije odlučuju da posete najveće među ostrvima, Veliki Kajman, koje je ujedno i najzapdanije ostrvo čitave grupacije.

Kajmanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/eismannhans

Jedna od najpoznatijih atrakcija ovog ostrva, sasvim sigurno je plaža duža od 11 kilometara, koja se nalazi u zapadnom delu, navodi „Visitcaymanislands“.

Nasuprot njoj, na istočnom delu ostrva turistima se nudi mogućnost da posete Botanički park kraljice Elizabete Druge, u kome, proed ostalog, mogu videti i plave iguane, koje predstavljaju reliktnu vrstu.

Kajmanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/koolkisses07

Poseta Džordžtaunu će ljubitelje šopinga verovatno oduševiti, budući da se upravo tu nudi mogućnost kupovine robe bez carine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja