• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogo toga je u ovom letovalištu britansko, ali ono ipak nije britansko

Vreme čitanja: oko 2 min.

Engleski jezik se, istini za volju, u Le Tukuetu čuje gotovo na svakom koraku, zvono sa Gradske kuće nalikuje zvonima sa londonskog Big Bena, a najavljeno je i da bi gradski aerodrom trebalo da ponese naziv po britanskoj kraljici

  • 0
Le Tukuet, Francuska Foto: Shutterstock

Iako je u njemu odmarao Vinston Čerčil, a aerodrom bi trebalo da ponese naziv po imenu pokojne britanske kraljice Elizabete Druge, ovo letovalište zapravo nije britansko.

Engleski jezik se, istini za volju, u Le Tukuetu čuje gotovo na svakom koraku, zvono sa Gradske kuće nalikuje zvonima sa londonskog Big Bena, a najavljeno je i da bi gradski aerodrom trebalo da ponese naziv po britanskoj kraljici.

Na Opal obali, sa pogledom na Lamanš nalazi se poznato francusko odmaralište, koje umnogome podseća na Britaniju.

- Francuski turisti uvek kažu: "Oh, ovde je tako engleski!" - izjavila je za BBC članica Gradskog veća, Kejt Landri-Maden i dodala da Britanci navode potpuno suprotno i kažu “Tako je francuski u Le Tukuetu!"

Le Tukuet, Francuska Foto: Shutterstock

Sve to je zapravo odličan spoj najboljeg iz jedne i druge zemlje, istakla je Kejt.

Iako je u prvim decenijama 19. veka, nakon što je Džon Robinson Vitli kupio grad, Le Tukuet okarakterisan kao “utočište za bogate Parižane”, vrlo brzo je postalo izuzetno posećeno od strane bogatijih Britanaca.

- Nije beznačajan podatak da je golf teren Le Tukuet otvorio britanski premijer 1904. godine - rekao je gradonačelnik Danijel Faskel.

Izuzev Vinstona Čerčila, Le Tukuet je posećivao i Ijan Fleming, koji je najverovatnije baš tu i pronašao inspiraciju za lik čuvenog Tajnog agenta 007. Posebno je interesantan podatak da je glumac Šon Koneri, u hotelu “Vestminster”, u apartmanu koji je njemu u čast nazvan 007, potpisao i prvi ugovor za snimanje filma o Džejmsu Bondu.

- Postoje neke neverovatne priče koje su povezane sa posebnim odnosom koji imamo sa Britanciama. Ne da želimo samo da ih zadržimo, već želimo i da ih ojačamo i, na neki način ponovo otkrijemo - objasnio je Faskel.

Iako je postojala bojazan nakon minulih političkih događaja i istupanja Britanije iz EU da li će stanovnici te zemlje i dalje posećivati ovo odmaralište, stanovnici i vlasti Le Tukueta učinili su sve što je do njih ne bi li zaista tu jaku vezu održali. A jedan od najznačajnijih koraka jeste i nedavno odobren predlog da lokalni aerodrom naziv ponese po preminuloj britanskoj kraljici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja