• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planina i istoimeni nacionalni park omiljeno su izletište stanovnika ovog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se generalno sa ove planine pruža lep pogled na Tiranu i okolinu, jedna od posebnih atrakcija Nacionalnog parka Dajti jeste kafe-bar, koji se nalazi na sedmom spratu Kule Dajti

  • 0
Planina Dajti, Nacionalni park Dajti, Albanija Foto: Shutterstock

Na oko 25 kilometara udaljenosti od glavnog grada Albanije, kada se krene u pravcu istoka, nalazi se planina Dajti i istoimeni nacionalni park, koji je ovo zvanje stekao 1966. godine.

Ujedno je ova planina i jedno od omiljenih izletišta stanovnika Tirane, tim pre što se posetiocima nude mnogobrojni, vrlo atraktivni sadržaji.

Na području parka, koji zauzima površinu nešto veću od 29 hiljada hektara, nalaze se još dve planine, Priska i Brari.

Budući da su padine planine Dajti prekrivene gustim šumama bukve, bora i hrasta, te da se u njenom unutrašnjem delu, kako navodi „Vikipedija“ nalaze jezera, pećine i vodopadi, pa i kanjoni, jasno je zbog čega posetioci i stanovnici albanskog glavnog grada rado posećuju ovu planinu.

Planina Dajti, Nacionalni park Dajti, Albanija Foto: Shutterstock

Najpoznatije atrakcije nacionalnog parka

Žičara koja vodi do nadmorske visine od 1.613 metara, gde se nalazi i najviši vrh ove planine, predstavlja jednu od najpoznatijih atrakcija Nacionalnog parka Dajti.

Vožnja traje ukupno 13 minuta, a posetiocima se pruža mogućnost da vide kako nedavno otkrivene stare tragove ljudskih naseobina na tom području, tako isto i čuvene vojne bunkere, po kojima je zemlja poznata.

Planina Dajti, Nacionalni park Dajti, Albanija Foto: Shutterstock

Takođe, na području ovog nacionalnog parka postoje i sadržaji namenjeni primarno namjlađim posetiocima. Kako navodi „Albania360“, avanturistički park Dajti primarno je namenjen deci uzrasta od tri do osam godina, mada sadržaje mogu koristiti i odrasli.

U oktobru 2018. godine je ponuda ovog nacionalnog parka obogaćena i terenom za mini golf, koji sadrži 18 rupa i namenjen je kako mališanima, tako i odraslim ljubiteljima ove aktivnosti.

Posetioci imaju mogućnost da uživaju i u drugim aktivnostima, poput planinarenja, biciklizma ili jahanja, a ukoliko su uslovi povoljni, postoji i mogućnost paraglajdinga.

Planina Dajti, Nacionalni park Dajti, Albanija Foto: Shutterstock

Uživanje u pogledu

Iako se, generalno sa ove planine pruža lep pogled na Tiranu i okolinu, jedna od posebnih atrakcija Nacionalnog parka Dajti jeste kafe-bar, koji se nalazi na sedmom spratu Kule Dajti.

Kako ističe „Dajtiekspres“, razlog zbog koga se ovaj kafe bar ističe jeste što se okreće oko svoje ose. Tačnije, na svakih 45 minuta se okreće za 360 stepeni, tako da posetioci imaju mogućnost da bolje vide okolinu nacionalnog parka.

Sem toga, na planini je dostupna i namenska platforma za posmatranje okoline.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Brčkaš noge, piješ i jedeš, dok ribe plivaju pored tebe: Restoran u reci, ali bukvalno

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja