• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Leskovačka ljutenica" je najtraženiji artikal zimnice: Saznajte njeno poreklo i čari

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mala leskovačka papričica "Džink" zimnici daje poseban šmek

  • 0
Leskovačka ljutenica i ostali proizvodi Foto: Tomislav Stevanović

Leskovačko udruženje gradjana “Leskovački domaći ajvar“ bilo je pokretač akcije brendiranja „Leskovačke ljutenice“ - važne u nizu zimnice koje Leskovčanke svake godine pripremaju po staroj recepturi. Oni su najzasluženiji i u akciji brendiranja čuvenog „Leskovačkog domaćeg ajvara“, ali i u afirmaciji autohtone začinske paprike“Koziji rog“ koja se u Srbiji jedino gaji u baštama na obalama Južne Morave, u leskovačkom prigradskom selu Donja Lokošnica.

Domaća "Leskovačka ljutenica" biće važan četvrti domaći proizvod lokalne gastronomije sa geografskim poreklom.

Pre nje, zahvaljujući udruženjima poljoprivrednika koje posluju pod patronatom "Regionalnog zadružnog saveza" i "Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinski upravni okrug iz Leskovca", bili su brendirani "Leskovački roštilj", "Leskovačko roštilj meso", "Leskovački domaći ajvar" i "Leskovačka sprža".

Ovi proizvodi su najpre priznati kod nadležnih institucija u Beogradu a zatim u inostranstvu, pre svih u Italiji.

Najveći proizvođač zimnice od paprike i paradajza iz leskovačkog kraja je porodica Stevice Markovića iz leskovačke mesne zajednice Brestovac.

Tokom nedavne ovogodišnje gastronomske manifestacije „Izadji mi na teglu“u Leskovcu i Brestovcu, u razgovoru na štandu ovih vrednih Brestovčana, saznajemo "da će leskovačka ljutenica značajno popuniti doskorašnji nedostatak u paleti ponude zimnice i za sada postoji ogromno interesovanje kupaca za ajvar ali i ljutenicu". 

Sekretar "Regionalnog zadružnog saveza" Vladimir Bojović, ekspert za poslovanje poljoprivrednih gazdinstava u Jablaničkom upravnom okrugu, u razgovoru za našu redakciju ističe: „Do kraja tekuće godine imaćemo kompletnu neophodnu papirologiju za sve prehrambene robne marke sa geografskim poreklom, pa i za ljutenicu, jer se već radi na elaboratima. Verujem da će početkom 2024. godine „Leskovačka ljutenica“ biti veliki hit u ponudi i pravi mamac za domaće i inostrane gurmane“.

„Leskovačka ljutenica“ po staroj domaćoj recepturi nudiće se upakovana u ambalaži od 250, 500 i 750 grama.  U maloprodajnoj ceni najverovatnije će pratiti već postojeći poznati brend “Leskovački domaći ajvar“ čije luksuzno pakovanje od 750 grama ovih dana dostiže maloprodajnu cenu od 900 dinara.

"Leskovačka autohtona ljuta parika" kreće se danas na leskovačkoj „Zelenoj pijaci“ po ceni od 120 do 130 dinara po kilogramu, dok ljute papričice idu po ceni od 8 do 15 dinara po komadu.

Na leskovačkoj „Zelenoj pijaci“ ovih dana vlada posebna jagma i za crnim lukom čija je cena 600 dinara u pakovanju od po 10 kilograma. Cena krompira u džaku od 10 kilograma je 800 dinara. Veza peršuna je 20-25 dinara po komadu, a kilogram paradajza odgajan na otvorenom je 80 do 130 dinara po kilogramu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neobičan izum užičkog kraja: U spremanje zimnice u pomoć pritekao zidarski alat

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja