• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priroda je ovo ostrvo u Indijskom okeanu zaštitila od velikih talasa i ajkula

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vulkanskog porekla, ovo ostrvo je staro milionima godina. Ipak, na njemu se danas ne beleže nikakve vulkanske aktivnosti

  • 1
Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/tynajanoch

Iako se u okviru arhipelaga Maskarenskih ostrva nalaze još dva ostrva, Rodrigez i Reunion, ostrvo Mauricijus je među njima najpoznatije.

Vulkanskog porekla, ovo ostrvo je staro milionima godina. Ipak, na njemu se danas ne beleže nikakve vulkanske aktivnosti.

Brojni koralni grebeni, koji okružuju ostrvo Mauricijus, zaslužni su za to što je zaštićeno kako od ajkula, tako i od velikih talasa, ističe „Vikipedija“. Na potezu između grebena i obale Mauricijusa je voda prilično plitka i ne prelazi četiri metra dubine, odnosno prosečno je oko dva do tri metra.

U jugoistočnom delu ostrva, koje nije naročito interesantno u turističkom smislu, budući da su tu uglavnom omanja sela, u kojima žive lokalni ribari, koralni greben je na delovima otvoren, pa je ta obala Mauricijusa čest izbor ljubitelja surfovanja.

Ostrvo Mauricijus Foto: Pixabay/ymon

Bogato kolonijalno nasleđe ostrva

Nema sumnje da mnogi turisti iz celog sveta ostrvo Mauricijus posećuju zbog fenomenalnih plaža, specifičnih po prostranosti i belom pesku koji ih prekriva.

Međutim, ovo je jedno od ostrva koje i te kako ima šta da ponudi i van plaža.

Izuzev holandskog kolonijalnog nasleđa, koje se najpre ogleda u brojnim zdanjima i lepo uređenim baštama i vrtovima širom ostrva, na Mauricijusu se uočava i francusko, ali i britansko nasleđe, što samoj destinaciji daje posebnu dozu šmeka. Svemu tome doprinose i izuzetno gostoljubivi ostrvljani, koji uspevaju da očuvaju indijsko, afričko i kinesko nasleđe, navodi „Mymauritius.travel“.

Plaže Mauricijusa

Nestvarno plave nijanse vode i prostrane plaže prekrivene finim peskom bele boje, sasvim sigurno su osnovna obeležja ovog ostrva koje zapljuskuju vode Indijskog okeana.

Uz to, plaže na ovom ostrvu većinom važe za bezbedne za kupanje, a ima i onih koje su primarno namenjene ljubiteljima surfovanja.

Neke od najlepših plaža u severnom delu ostrva nalaze se na području mesta Grand Bej, a posetiocima se nude brojne aktivnosti, poput jedrenja ili skijanja na vodi, navodi „Mauritiusattractions“.

Prema mišljenju mnogih turista koji su imali prilike da uživaju na Mauricijusu, plaža Trou auk je najbolja na čitavom ostrvu. Duga oko dva kilometra i ova plaža je prekrivena belim, finim peskom, a koralni greben koji je orkužuje predstavlja posebnu atrakciju.

Ljubitelji divljih plaža će sigurno uživati na istočnim i južnim obalama ovog ostrva, budući da se tu mogu videti neke od najlepših netaknutih plaža Mauricijusa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • samo kažem

    17. oktobar 2023. | 01:08

    Posle 1.sv.rata Francuska je Srbiji,za zasluge u ratu i kao priznanje, nudila ostrvo Reunion,nedaleko od Mauricijusa.To je ostrvo veličine nešto kao Srem.Srbija nije prihvatila ponudu...

    Podelite komentar