• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Divljakovačka pećina je jedna od najpoznatijih, ali i najlepših pećina u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pećina je za posetioce otvorena u aprilu 1972. godine

  • 0
Resavska pećina Foto: Shutterstock

Okarakterisana kao prirodno dobro od izuzetno značaja, Resavska pećina je pod zaštitom nadležnih institucija naše zemlje.

Smatra se da je nastala usled dejstva erozije, te da je vodotok koji je u davna vremena postojao na području Divljakovačke uvale zaslužan za njen nastanak. Uprkos tome, u Resavskoj pećini ne postoji danas nikakav vodotok, ni stalni, ni povremeni, navodi „Turizaminfo“.

Oko 20 kilometara deli Divljakovačku pećinu, kako se još naziva, od grada Despotovca u istočnom delu naše zemlje. Selo Jelovac nalazi se u neposrednoj blizini pećine, dok je sama pećina smeštena na uzvišenju poznatom pod nazivom Babina Glava.

Najlepša pećina u Srbiji

Sa opravdanim razlogom se Resavska pećina ne svrstava samo među najpoznatije u našoj zemlji, već i među najlepše pećine, a najpre zahvaljujući brojnim ukrasima koji se nalaze u njenoj unutrašnjosti.

Resavska pećina Despotovac Foto: Tanjug/Damira Ilić

Izuzev fascinantnih stalaktita i stalagmita, u Resavskoj pećini se, pored ostalih mogu videti i pećinski stubovi, ali i specifične omanje forme nalik kadama, koje imaju na svom dnu i ukrase koje podsećaju na perlice. I upravo zbog te specifičnosti neke grupe pećinskih ukrasa su dobile, u najmanju ruku neobične nazive, pa tako u ovoj pećini postoje ukrasi poznati kao „Porodica Tarana“, „Košnice“ i drugi.

Otkriće Resavske pećine

Kao i za mnoge druge pećine u Srbiji, tako se i za Resavsku vezuje priča o sasvim slučajnom otkriću. Samo čobani koji su čuvali ovce na tom području su znali za postojanje pećine, sve dok jedan od njih, u društvu planinara iz Svilajnca nije to i obnarodovao. Zbilo se to 1962. godine, nakon čega su speleolozii iz Novog Sada pristupili detaljnijem ispitivanju pećine.

Resavska pećina Despotovac Foto: Tanjug/Damira Ilić

Iako je sve to potrajalo bezmalo deceniju, rezultiralo je otvaranjem pećine za posetioce u aprilu 1972. godine.

Budući da je starost Resavske pećine procenjena na 80 miliona godina, to se ona smatra jednom od najstarijih pećina koje su ispitane. Iako je procenjena ukupna dužina od 4.500 metara, istraženo je oko 2.800 metara pećinskih hodnika, dok je 800 metara dostupno za turističke posete.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja