• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveća vrsta pelikana živi i na ovom jezeru u našem komšiluku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kudravi pelikan, koji se smatra najvećom vrstom pelikana, predstavlja jednu od atrakcija ovog jezera, budući da je upravo to jedna od lokacija na području Balkana na kojoj živi

  • 1
Skadarsko jezero Skadarsko jezero / pixabay.com

Na samoj granici između teritorija Crne Gore i Albanije nalazi se najveća slatkovodna površina na području čitave jugoistočne Evrope.

Oko 70 procenata površine Skadarskog jezera pripada crnogorskoj teritoriji, dok je preostali deo na albanskoj teritoriji. Počev od 1986. godine deo jezera koji pripada teritoriji Crne Gore okarakterisan je kao nacionalni park i adekvatno zaštićen.

Ne samo zbog oko 40 hiljada hektara površine koju zauzima, Skaradsko jezero naročito atraktivno za turističke posete i zbog činjenice da se u njegovoj neposrednoj okolini nalaze izuzetno značajni spomenici, kako istorijski, tako i kulturni.

Oko šest metara je prosečna dubina ovog jezera, a kako navodi „Turistickaprizma“, najveća dubina Skadarskog jezera koja je izmerena iznosi čak 60 metara. Kudravi pelikan, koji se smatra najvećom vrstom pelikana, predstavlja jednu od atrakcija ovog jezera, budući da je upravo to jedna od lokacija na području Balkana na kojoj živi.

Skadarsko jezero Foto: Pixabay/tsaf-tsaf

Okolina Skadarskog jezera

Jedna od najposećenijih atrakcija u crnogorskom delu Skadarskog jezera bez ikakve sumnje je Virpazar. Upravo je to mesto u većini slučajeva i početna tačka za obilazak jezera i njegovih znamenitosti.

Smatra se da je mesto nekada nosilo naziv Vir, a kako navodi „Kasadoo“, vremenom je postalo poznato i po pijaci, odnosno pazaru, koju su posećivali stanovnici iz čitavog područja, te tako i nasta naziv Virpazar.

U prvim decenijama prošlog veka Virpazar je prugom povezan sa ostatkom zemlje, što ga je učinilo lakše dostupnim. Danas mnogobrojni turisti rado posećuju ovo nekada tipično ribarsko mesto, koje je posebno zanimljivo posetiti za vreme trajanja festivala vina i ukljeve, koji se održava tokom januara meseca.

Skadarsko jezero Foto: Pixabay/linn17

Nekada prestonica zemlje, Rijeka Crnojevića je neretko karakterisana i kao „Crnogorska Venecija“. Iako danas broji tek oko dve stotine stanovnika, značaj koji je Rijeka Crnojevića imala u istoriji zemlje je nemerljiv. Smeštena u neposrednoj blizini Skadarskog jezera, nadomak puta koji povezuje Cetinje i današnji glavni grad Crne Gore, Rijeka Crnojevića i danas svedoči o bogatoj istoriji, a tu se mogu videti i ostaci mnogih značajnih građevina nastalih u periodu kada je zemljom vladao Ivan Crnojević.

Među jezerskim plažama, jedna se posebno izdvaja, budući da je plaža Murići jedina peščana. Smeštena je u neposrednoj blizini crnogorsko-albanske granice i rado je tokom leta posećuju turisti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bar - mesto susreta mora, jezera, planine i tri religije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Veroljub

    27. oktobar 2023. | 13:05

    Znači u Srbiji. Zidanje Skadra je srpska epska poezija.

    Podelite komentar