• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je bio gotovo sravnjen sa zemljom, ovaj nemački grad je potpuno obnovljen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlog zbog koga se naziva i „Firencom na Elbi“ jeste njegovo bogato nasleđe

  • 0
Drezden, Nemačka Foto: Pixabay/cocoparisienne

Tek oko 20 kilometara deli ovaj nemački grad od granice sa Češkom. Drezden pripada nemačkoj državi Saksonija i nadaleko je poznat po brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima.

Razlog zbog koga se naziva i „Firencom na Elbi“ jeste njegovo bogato nasleđe.

Budući da je tokom Drugog svetskog rata pretpreo izuzetna razaranja, kada je veći deo gradskih zdanja uništeno, Drezden je u velikoj meri obnovljen po završetku rata. Kako ističe „Vikipedija“, mnoge građevine, koje su smatrane značajnim u kulturno-istorijskom smislu su tom prilikom rekonstruisane prilično verno.

Nije ovaj nemački grad bio pošteđen ni početkom ovog veka. Doduše, ovog puta je priroda umešala prste, pa je i 2002. godine, a nakon podizanja nivoa reke Elbe, koja protiče kroz grad, Drezden je pretrpeo značajnu materijalnu štetu.

Drezden Bombardovanje Foto: Wikipedia/Bundesarchiv

Staro gradsko jezgro

Iako su mnoge građevine, naročito one iz perioda baroka, ali i oko 18 kilometara duga dolina Labe, kao deo istorijskog centra grada uvrštene na Listu svetske baštine UNESCO-a, nažalost to više nije tako. Naime, pet godina nakon što je istroijski centar uvršetn na pomenutu listu, dogodio se presedan.

Božićni vašar Drezden Nemačka Foto: Dragana Starčević

Tada su vlasti pokrajine donele odluku da na tom području podignu krajnje moderan most, koji je trebalo da ima četiri trake. Sve to uprkos protivljenju pomenute evropske institucije, što je rezultiralo time da istorijski centar Drezdena počev od 2009. godine ne bude više deo te liste. Ujedno je to i prva lokacija na evropskom tlu koja je doživela takvu sudbinu.

Ipak, bilo kako bilo, šarm istorijskog dela grada nije narušen, pa se tu i danas mogu videti mnoge barokne građevine koje svedoče o dugoj i bogatoj istoriji ovog nemačkog grada.

Nemačka, Drezden, muzej, pljačka Foto: Tanjug/AP

Znamenitosti Drezdena

Danas muzejski kompleks, nekadašnja Kraljevska palata dominirala je gradom. Izgrađena je tokom perioda renesanse, a obnovljena nakon stradanja u Drugom svetskom ratu i danas je jedan od simbola grada na reci Elbi.

Drezden, Nemačka Foto: Pixabay/Melmak

Najveći sakralni objekat u čitavoj regiji, Katolička dvroska crkva izgrađena je polovinom 18. veka.

Velelepna protestanska crkva dominira područjem starog grada, a kako navodi „Dresde.de“, Frauenkirhe je crkva izgrađena u prvim decenijama 18. veka, koja je takođe porušena tokom bombardovanja grada u Drugom svetskom ratu. Obnovljena je tek krajem prošloga veka i ponovo osvećena 2005. godine.

Zgrada opere i palata Cvinger, te privatni vrtovi grofa Brila, poznati kao „Balkon Evrope“, još su neke od atrakcija grada na reci Labi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da najpametnije spakujete kofer za putovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja