• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradovi ove francuske regije posebno su atraktivni u vreme Božića i Nove godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada je Strazbur, kao glavni grad regije Alzas jedan od najposećenijih, tim pre što je i po površini najveći, po lepoti ništa manje ne zaostaju i drugi gradovi. A Kolmar na prvom mestu

  • 0
Kolmar Foto: Pixabay

Iako je po površini u pitanju najmanja regija u kontinentalnom delu Francuske, Alzas je izuzetno atraktivna destinacija.

Smešten u neposrednoj blizini granice sa Švajcarskom i Nemačkom, ovaj region odiše posebnim šarmom, pa ne čudi što mnogi turisti navode da imaju osećaj da su se vratili u neke minule vekove.

I mada je Strazbur kao glavni grad regije Alzas jedan od najposećenijih, tim pre što je i po površini najveći, po lepoti ništa manje ne zaostaju i drugi gradovi. A Kolmar na prvom mestu.

Naročito je atraktivno ove šarmantne gradiće posetiti u periodu Božića i Nove godine, uzevši u obzir da im dekoracije daju posebnu draž.

Jedna od najbogatijih regija zemlje

Ne samo da je Alzas posebno atraktivan za turiste iz celog sveta, već se može pohvaliti i visokim BDP-om. Zapravo, kako navodi „Vikipedija“, po tom pitanju je ova regija na drugom mestu u celoj Francuskoj, a odmah iza Pariskog regiona.

Strazbur, Francuska Foto: Pixabay/monikawl999

Uz to, regija Alazas važi za najrazvijeniju u celoj zemlji sa aspekta industrije.

Većinsko stanovništvo regije Alzas je nemačkog porekla, a čitava regija se nalazi na visokom trećem mestu u zemlji po broju stanovnika.

Strazbur, Francuska Foto: Pixabay/jnabl

Romantični gradovi Alzasa

Načinjen od dva departmana, Donje i Gornje Rajne, Alzas je posebno zanimljiva regija za posetu zbog tradicionalnog stila gradnje, koji je uočljiv gotovo na svakom koraku.

Jedna od najposećenijih destinacija u ovom delu Francuske, sasvim sigurno je i grad Strazbur. Poznat po očuvanom istorijskom centru, grad na obalama reke Ill, naročito je zanimljiv pred kraj godine, kada ga rado posećuju i ljudi iz drugog dela zemlje, ali i iz sveta.

Božićni market u Strazburu važi ne samo za najstariju manifestaciju tog tipa, nego i za najveću u čitavoj Evropi, navodi „About-france“. Samim tim što je prva takva pijaca održana još davne 1570. godine.

Zanimljiv je i Božićni market koji se održava u Kolmaru, glavnom gradu departmana Gornje Rajne, koji takođe rado posećuju turisti iz celog sveta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najokićenija kuća u Srbiji: Tu su lavovi, venere, Deda Mraz... Krstići ne štede na ukrasima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja