• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najznačajnijih srpskih manastira leži na obalama Pećke Bistrice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog srpskog srednjovekovnog manastira jesu stilovi freskopisanja, na kojima se mogu primetiti sve karakteristike zidnog slikarstva u periodu od početka 14. do druge polovine 17. veka

  • 1
PECKA PATRIJARSIJA Pećka patrijaršija. Foto: Shutterstock

Mada je istorijski Pećka patrijaršija odigrala značajnu ulogu i u životu naroda i crkve, činjenica je da se ređe pominje istoimeni manastir, odnosno skup svetinja koje se nalaze u blizini grada Peći.

Na samom početku Rugovske klisure, na obalama Pećke Bistrice leže čak četiri svetinje, izgrađene u periodu 12-13. veka, koje se smatraju manastirom Pećka patrijaršija.

Četiri crkve u okviru manastira

Za podizanje prve crkve među njima, posvećene Svetim apostolima zaslužan je Arsenije Prvi, tada arhiepiskop. Zanimljiv je podatak da je poznata i kao crkva Svetog Spasa i da je zahvaljujući njemu ubrzo i oslikana.

PECKA PATRIJARSIJA VASKRS Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Oko vek kasnije arhiepiskop Nikodim podiže i drugu crkvu u okviru manastira Pećka patrijaršija i posvećuje je Svetom Dimitriju. Zatim arhiepiskop Danilo Drugi gradi još dve svetinje, navodi „Vikipedija,“ i posvećuje ih Bogorodici Putevoditeljki, odnosno Odigitriji i svetom Nikoli. Uz to, tridesetih godina 14. veka gradi i pripratu.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog srpskog srednjovekovnog manastira jesu stilovi freskopisanja, na kojima se mogu primetiti sve karakteristike zidnog slikarstva u periodu od početka 14. do druge polovine 17. veka, uzevši u obzir da su svetinje freskopisane u različitim periodima.

Svetinje na metohu Manastira Žiča

U vreme kada je Sveti Sava bio srpski arhiepiskop, na mestu na kome se danas nalazi Manastir Pećka patrijaršija postojao je metoh, odnosno posed manastira, u kome je stolovao tadašnji srpski arhiepiskop. I upravo na metohu Žiče je arhiepiskop Arsenije Prvi podigao crkvu posvećenu Svetim apostolima, kasnije poznatu i kao crkva Svetog Spasa.

Danas je manastir Pećka patrijaršija jedan od srednjovekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji i uvršten je na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a kao ugroženi lokalitet.

Novembra meseca 2008. godine Manastir Pećka patrijaršija biva okrečen u crvenu boju, po ugledu na sedište srpske arhiepiskopije, manastir Žiču. Bilo je u to vreme i onih koji su taj čin odobravali, ali i onih koji su ga osuđivali.

Bilo kako bilo, Manastir Pećka patrijaršija, bez ikakve sumnje i danas predstavlja jednu od najznačajnijih svetinja koja svedoči o istoriji naše Crkve i naroda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari