• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog pohlepe monaha Sveti Sava je ovo jezero prokleo, ali ono je i dalje najlepše

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu na kome se danas, na 1.416 metara nadmorske visine na planini Durmitor nalazi Crno jezero, u vreme života Svetoga Save postojao je manastir

  • 2
Žabljak Crno jezero Foto: Pixabay

Iako na Durmitoru postoji čak 18 jezera, poznatih kao "gorske oči", jedno od njih se izdvaja u odnosu na druge. Tačnije dva.

Veliko i Malo crno jezero čine Crno jezero, koje važi za jednu od najpoznatijih atrakcija planine Durmitor, što zbog fascinantnog pejzaža, što zbog legende koja prati njegov nastanak, a koja je očuvana do danas, zahvaljujući Pavlu Rovinskom.

Ovaj ruski naučnik ostavio je kapitalno delo o Crnoj Gori, a upravo on je, prema navodima „Vikipedije“ u drugom tomu dela „Etnografija Crne Gore“ zabeležio i ovu zanimljivu legendu.

Prokletstvo srpskog svetitelja

Na mestu na kome se danas, na 1.416 metara nadmorske visine na planini Durmitor nalazi Crno jezero, u vreme života Svetoga Save postojao je manastir.

Durmitor Foto: Pixabay/benasaudio

Ipak, to nije bio bilo kakav manastir, budući da su u njemu živeli monasi koji nisu poštovali neke od osnovnih smernica monaškog života, jer su bili pohlepni.

Slučaj je hteo da Sveti Sava tokom putovanja tim krajevima poželi da prenoći u manastiru. Ne znajući ko je njihov gost, pohlepni monasi su odlučili da mu noćenje u ovoj svetinji naplate, i to mnogo. Takođe, zabeležena je i priča o tome da je Sveti Sava želeo da kupi petla, ali se dogodio nesporazum.

Džip safari Crna Gora Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sve to je rezultiralo proklinjanjem koje je Sveti Sava uputio manastiru. Tako je na mestu manastira, u kome su živeli pohlepni monasi, nastalo Crno jezero, koje nije imalo dno i u kome nije bilo živog sveta.

Jedno od najlepših durmitorskih jezera

Uprkos ovoj izuzetno tužnoj legendi, Crno jezero danas važi za jedno od najinteresantnijih na planini Durmitor.

Od grada Žabljaka, na čijoj se teritoriji opštine nalazi, deli ga oko tri kilometra i čine ga praktično od dva jezera koja povezuje uži vodotok.

Posebno je zanimljivo napomenuti da, iako nosi naziv Malo jezero, njegova zapremina zbog maksimalne dubine od čak 49,1 metar veća je nego zapremina onoga koje je poznato kao Veliko jezero, čija maksimalna dubina iznosi 24,5 metara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavrteće vam se i od pogleda na njih: Ove stepenice su visoke skoro 90 metara i vode na krov sveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lesli

    23. oktobar 2023. | 18:35

    Moj ćale je sa Žabljaka i može se reći da sam dobar deo detinjstva proveo tamo, nebrojena crnogorska rodbina i prijatelji. Nikada niko nije pominjao, niti čuo za ovu priču o manastiru. Postoji izvor Savina voda i priča o njegovom natanku na istoimenom vrhu Durmitora, ali priča o manastiru na mestu Crnog jezera,... Neće biti.

    Podelite komentar

  • Vladan

    23. oktobar 2023. | 17:09

    Najlepse jezero i najlepse mesto na svetu!

    Podelite komentar