• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovom ostrvu nalazi se najjužni glavni grad u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da je Žan de la Valet, Veliki masjtor viteškog Reda svetog Jovana bio taj koji je utemeljio grad, to njemu i duguje današnji naziv

  • 2
Valeta, Kinsejl, Prag Foto: Pixabay

Na mestu na kome se je jedina prirodna luka nešto veće površine na ostrvu Malta nalazi se La Valeta ili jednostavno Valeta.

Glavni grad ovog ostrva ujedno je smešten i na najjužnijoj tački u Evropi, barem kada su glavni gradovi u pitanju, ističe „Vikipedija“.

Interesantno je pomenuti i to da je prevod prvobitnog naziva grada, koji su mu dali vitezovi Reda svetog Jovana glasio Grad posvećen poniznosti. Kasnije je Valeta među evropskim vladarima bila poznata pod nazivom Superbissima, što se slobodno prevodi kao Veličanstveni.

Budući da je Žan de la Valet, Veliki masjtor viteškog Reda svetog Jovana bio taj koji je utemeljio grad, to njemu i duguje današnji naziv. Iako je područje na kome se grad nalazi bilo naseljeno još u periodu praistorije, prestonica ostrva Valeta je postala u drugoj polovini 16. veka.

Malta, Ostrvo, Valeta Foto: Pixabay

Šarmantna Valeta

Izuzev vitezova pomenutog reda, gradom je vladala i Francuska, ali i Velika Britanija, da bi tokom Drugog svetskog rata Valeta značajno stradala. Na svu sreću, mnoge građevine su kasnije obnovljene, što i danas daje posebnu dozu šarma glavnom gradu ostrva Malta.

Malta, Ostrvo, Valeta Foto: Pixabay

Čitav grad je deo Liste svetske baštine UNESCO-a, dok su neke od građevina pod posebnim vidom zaštite, budući da se u istorijskom smislu smatraju izuzetno značajnima.

Izuzev zdanja u kome je danas Parlament Malte, a u kome je nekada bio palata Velikog masjtora vitezova Reda svetog Jovana, palata Kastilja takođe spada u red najznačajnijih građevina u Valeti.

Zidine koje su nastale još u vreme kada su vitezovi vladali gradom, privlače pažnju turista i dan danas. Ništa manje nego Nacionalni muzej lepih umetnosti i nekadašnja manastirska crkva, koju su koristili viztezovi u vreme vladavine ostrvom.

Malta, Ostrvo, Valeta Foto: Pixabay

Savršen spoj istorije i savremenog doba

Kaldrmisane ulice i obilje atraktivnih građevina, na neverovatan način se prožimaju sa svim benefitima koje savremeno doba nudi. I upravo to je ono što Valetu čini tako posebnom.

Nemojte da vas zavara površina Valete, koja iznosi nešto manje od kilometra kvadratnog, kako navodi „Choiceholidays“, jer u ovom gradu bogate istorije na svakom koraku možete da otkrijete neku znamenitost, koja će vas oduševiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Djinobili

    21. oktobar 2023. | 21:16

    Živeo sam 2 godine,lepa al mala

    Podelite komentar

  • Dragana N

    24. oktobar 2023. | 09:57

    Najjužniji!

    Podelite komentar