• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći grad na reci Tisi nalazi se u našem komšiliku, a Srbi ga rado posećuju: Segedin je idealan za izlete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev po značajnom broju sunčanih sati u toku godine, ovaj mađarski grad poznat je i po brojnim arhitektonskim spomenicima i muzejima, ali i po zoološkom vrtu i naravno, šopingu

  • 0
Segedin, Mađarska Foto: Pixabay/csupordezso

Na mestu na kome se reka Mureš uliva u Tisu smešten je grad, koji srpski turisti rado posećuju.

Tim pre što je Segedin relativno blizu granice, pa se do njega i relativno brzo može stići.

Izuzev po značajnom broju sunčanih sati u toku godine, ovaj mađarski grad poznat je i po brojnim arhitektonskim spomenicima i muzejima, ali i po zoološkom vrtu i naravno, šopingu. Budući da se proteže na obe obale reke Tise, te zauzima površinu nešto veću od 280 kvadratnih kilometara, kako ističe „Vikipedija“, Segedin je ujedno i najveći grad na toj reci.

Uz mnoge druge, vrlo interesantne građevine, u ovom mađarskom gradu posebno se izdvaja i srpska pravoslavna crkva, koja datira iz druge polovine 18. veka i posvećena je svetom Nikoli, te osvećena na praznik kada se obeležava prenos moštiju tog sveca.

Znamenita arhitektonska zdanja

Iako u Segedinu postoje i brojne druge znamenitosti, među kojima se posebno izdvaja zoološki vrt, arhitektura je ono što najpre privlači pažnju posetilaca.

Građeno u stilu secesije, nalik palati Rajhl u Subotici, Marer haus je definitivno zdanje koje važi za jedno od najatraktivnijih u gradu.

Zgrada Narodnog pozorišta u Segedinu građena je u stilu baroka, a otvorena je 1883. godine i ništa ne zaostaje po lepoti u odnosu na prethodno pomenuto zdanje. A među naročito atraktivnim gradskim zdanjima, prema „Szegedtourism“ izdvajaju se, pored ostalih i Reok i Ungar-Majer palate, te Vodotoranj i Stara sinagoga.

Sat kao gradska atrakcija

Ali ne obični sat, već muzički sat koji je postavljen pre nekoliko decenija. Tačnije, 1936. godine na „Open Air“ festivalu su ljudi prvi put imali prilike da uživaju u ovom fascinantnom umetničkom delu, čiji je autor Ferenc Čuri, navodi „Szegedtourism“.

Nalazi se na građevini u neposrednoj blizini Zavetne crkve i specifičan je po onome što prikazuje. Naime, u 12:15h i 17:45h po lokalnom vremenu ovaj sat postaje pravi simbol univerziteta, kakvi su bili u periodu srednjeg veka, budući da tada posetioci mogu videti pokretne figure na njemu, koje predstavljaju maturante iz tog perioda. Sve to je praćeno i mađaskom pesmom koju su u prošlosti često pevali studenti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zamislite da vam ovako započne jutro: Dočarao hedonizam na terasi usred zelene prašume

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja