• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrvo na kome je ona rođena najsunčanije je na Meditaranu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog povoljnih klimatskih karakteristika, ostrvo Kipar je poznato po izuzetno dugoj letnjoj sezoni, koja pojedinih godina može trajati i do novembra

  • 0
Afrodita žena more Foto: Shutterstock

Nekome je prva asocijacija na ovo mediteransko ostrvo izuzetno duga letnja sezona, budući da nije ništa čudno i tokom novembra na Kipru uživati u kupanju i sunčanju. Onim malo romantičnijima, prva asocijacija na najsunčanije mediteransko ostrvo je ljubav.

U neposrednoj blizini grada Pafosa na Kipru postoji jedna lokacija, koja je nezaobilazna za romantične duše i one koji u ljubav veruju.

Upravo na jednoj od najlepših plaža Pafosa nalazi se mesto na kome je, prema grčkim mitovima, iz morske pene rođena boginja ljubavi, moćna Afrodita.

Afroditina stena

Iako grčki mitovi navode da su u drugom pravcu vetrovi usmerili more, u kome je bila boginja Afrodita, nastala od morske pene, a nakon što je Kronos kastrirao Urana, njenog oca, ipak to nije bio njen put. Vetar je krenuo da duva u pravcu Pafosa na ostrvu Kipar, i na plaži koja okružuje Petra tu Romiu, odnosno Afroditinu stenu, boginja je rođena iz moske pene, navodi „Visitworldheritage“.

Kipar, plaza, afrodita, afroditina stena Foto: Shutterstock

Interesantno je pomenuti i lokalnu legendu o ovom događaju, koji je možda najbolje prikazao čuveni renesansni umetnik Botičeli na slici „Rađanje Venere“, a koja je rimski pandan Afroditi. Kada je boginja, kao od majke rođena, izašla na plaži nadomak Pafosa, meštani su se okupili kod tadašnjeg hrama u starom delu grada Pafosa, kako bi je darovali.

Sasvim očekivano, za Afroditinu stenu koja se nalazi na ovoj plaži, vezano je i jedno, posve očekivano verovanje. Prema njemu, ko god bude uspeo da oko nje otpliva, osiguraće blagoslov večne lepote.

Afroditina plaža Foto: Pixabay/plaža Afrodita

Danas su i plaža, koja se nalazi na nešto manje od pola sata vožnje od Pafosa, i Afroditina stena deo Liste svetske baštine UNESCO-a.

Najsunčanije ostrvo Mediterana

Zbog povoljnih klimatskih karakteristika, ostrvo Kipar je poznato po izuzetno dugoj letnjoj sezoni, koja pojedinih godina može trajati i do novembra.

Kako navodi „Vikipedija“ od 365 dana u toku godine, čak oko 340 njih u proseku je sunčano na ovom ostrvu, pa ne čudi što se karakteriše kao najsunčanije na području čitavog Mediterana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja