• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad na reci Drini koji je proslavio jedini srpski nobelovac obiluje brojnim atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad bogate i duge istorije osvajali su mnogi, ali je uprkos tome, Višegrad uspeo da sačuva autentičnost

  • 1
Višegrad, na Drini ćuprija Foto: Ona.rs

Pored toga što je u Višegradu odrastao, Ivo Andrić je zaslužan i za toliku slavu koju je ćuprija na reci Drini u Višegradu stekla.

Grad bogate i duge istorije osvajali su ga mnogi, ali uprkos tome, Višegrad je uspeo da sačuva autentičnost. Prvo pominjanje grada u istorijskim izvorima zabeleženo je 1433. godine, u vreme kada je tom teritorijom vladala srpska vlastelinska porodica Pavlović, navodi „Visegradturizam“.

Nakon što je donju varoš na tom području sagradio u drugoj polovini 16. veka Mehmed-paša Sokolović nastao je i termin Višegrad, za gradsko područje koje se nalazilo iznad novoizgrađene varoši.

Kasnije grad prelazi u austrougarske ruke, kada doživljava značajan procvat, da bi po završetku Velikog rata postao deo Kraljevine Jugoslavije, a danas je u sastavu Republike Srpske.

Višegrad, na Drini ćuprija Foto: Ona.rs

Ćuprija na Drini

Opisan u remek delu jedinog srpskog nobelovca, most na reci Drini i danas privlači pažnju svih koji posećuju Višegrad. Sagradio ga je Mehmed-paša Sokolović u periodu između 1571. i 1577. godine.

U to vreme je bilo gotovo nemoguće premostiti dve obale nemirne Drine, ali je Mehmed-paši to pošlo za rukom. Tim pre što je za taj neverovatni poduhvat angažovao i najčuvenije majstore toga doba, a kako navodi „Visegradturizam“ Kodža Mimar Sinan je, kao najpoznatiji graditelj toga doba, bio zadužen i za ćupriju na Drini u Višegradu.

Iako je ovaj velelepni most sa jedanaest lukova imao sve, samo ne mirnu istoriju, uvek je obnavljan i popravljan po potrebi. A počev od 2007. godine most u Višegradu deo je Liste svetske baštine UNESCO-a.

Ostale atrakcije Višegrada i okoline

Sama reka Drina i most su definitivno najznačajnije atrakcije ovog grada. Za njima ništa ne zaostaje ni spomen-učionica jedinog srpskog nobelovca, kuća u kojoj je živeo dok je boravio u Višegradu, te spomenik Ive Andrića, koji se u blizini mosta nalazi, kao ni Andrićrgad.

Andrićgrad, Kamengrad, centar spomenik, panorama, centar grada Foto: Shutterstock

Ne treba zaboraviti ni spomenik Mehmed-paši Sokoloviću, janjičaru koji je vodio poreklo iz tih krajeva, a u okolini Višegrada nalaze se i istoimena banja, kao i manastir Dobrun.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Šumadinac

    23. oktobar 2023. | 19:05

    Rodni grad Ive Andrića je Travnik

    Podelite komentar