• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge replike poznatih svetskih spomenika obeležje su grada u kome je krunisan srpski car

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spomen-kuća jedne od najvećih svetskih humanitarki - Majke Tereze, nalazi se u glavnom gradu Republike Severne Makedonije i predstavlja još jednu značajnu gradsku atrakciju

  • 0
Skoplje, Republika Severna Makedonija Foto: Pixabay/cymelium

Na obalama reke Vardar, u centralnom delu Balkanskog poluostrva leži Skoplje. Grad u kome je polovinom 14. veka krunisan srpski car Dušan Silni danas je glavni grad Republike Severne Makedonije.

Nešto više od dve stotine kilometara deli Skoplje od Niša, Soluna i Sofije, dok je od Beograda grad udaljen oko 430 kilometara, navodi “Vikipedija”.

U centru grada nalaze se mnoge gradske atrakcije, a moderno Skoplje privlači pažnju posetilaca i to najpre zbog replika mnogih poznatih spomenika. Više od čak stotina statua podignuto je u ovom gradu tokom prethodne decenije, a kako ističe “Visitskopje”, osnovni cilj ovog poduhvata bio je usmeren na podsticaj turizma.

Skoplje, Republika Severna Makedonija Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Stara skopska čaršija

Iako su je dva zemljotresa teško oštetila, Stara čaršija u Skoplju nije ostala pošteđena ni tokom dva svetska rata. Ipak, zahvaljujući rekonstrukcijama, danas je nemi svedok duge i bogate istorije tog područja.

Skoplje Makedonija Foto: Shutterstock

Smeštena na obali Vardara, Stara čaršija je danas pod zaštitom države kao kulturno nasleđe od posebnog značaja, navodi “Visitskopje”. Mada je islamski stil arhitekture najzastupljeniji u tom delu grada, Stara čaršija ima i elemente vizantijske, ali i savremene arhitekture, što tom delu Skoplja daje posebnu dozu šarma.

Prema raspoloživim podacima još od 12. veka je na tom području bio razvijen trgovački centar. Tome u prilog idu i brojne građevine koje se u Staroj čaršiji nalaze, a koje izuzev brojnih karavan-saraja, uključuju i 30-ak islamskih bogomolja i mnoge spomenike.

Neke od skopskih atrakcija

Spomen-kuća jedne od najvećih svetskih humanitarki, Majke Tereze nalazi se u glavnom gradu Republike Severne Makedonije i predstavlja još jednu značajnu gradsku atrakciju.

Skoplje Foto: peterforsbergphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Dušanov most, poznat i kao Kameni most, smatra se glavnim simbolom grada. Izgradio ga je na temeljima prethodnog, najverovatnije iz perioda rimske vladavine, turski sultan Mehmed Drugi Osvajača u drugoj polovini 15. veka.

Skoplje, Republika Severna Makedonija Foto: Pixabay/explorerbob

Iako je utvrđeno da ga je zemljotres, koji je pogodio to područje 1555. godine značajno oštetio, Kameni most je nedugo nakon toga obnovljen. Posebno je zanimljiv podatak koji navodi “Visitskopje”, a odnosi se na period poslednjih godina Drugog svetskog rata. Naime, tada su nemački vojnici želeli da unište Dušanov most u Skoplju i na njega su postavili eksploziv. Međutim, od toga su srećom odustali i to u poslednjem trenutku, a po zahtevu nekih značajnih ličnosti toga doba.

Danas, Stari most spaja jedna od glavnih gradskih trgova i područje starog gradskog jezgra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stari grad u Mostaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja