• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najlepših crnogorskih planina protkana je legendama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da na planini postoji mnoštvo specifičnih lokaliteta, nije neočekivano da se za Bjelasicu vezuju i mnoge, vrlo interesantne narodne legende

  • 0
Planina Bjelasica, Crna Gora Foto: Shutterstock

U centralnom delu Crne Gore, na površini od oko 630 kvadratnih kilometara prostire se planina, za koju mnogi tvrde da je najlepša u celoj zemlji.

Osim na teritorijama opština Mojkovac i Kolašin, planina Bjelasica se prostire i na području Berana, Bijelog Polja i Andrijevice.

Vulkanskog porekla, ova planina važi za prilično pristupačnu, a kako navodi TO Kolašin, u pitanju je planina koja je poznata i po brojnim vodotokovima, ali i po naročito bujnim šumama. Među brojnim rekama koje teku na Bjelasici, po lepoti se izdvaja Biogradska reka, koja se potom uliva u istoimeno jezero.

Planina sa četiri grebena

Koliko je Bjelasica fascinantna, jasno pokazuje i podatak da se čak 10 planinskih vrhova viših od dve hiljade metara na njoj nalaze. Smešten na nadmorskoj visini od 2.139 metara, Crna glava najviši je vrh ove planine.

Planina Bjelasica, Crna Gora Foto: Shutterstock

Četiri grebena čine ovaj planinski masiv i svaki od njih je po nečemu specifičan, što utiče i na lepotu same Bjelasice.

Krilati konj na Bjelasici

Budući da na planini postoji mnoštvo specifičnih lokaliteta, nije neočekivano da se za Bjelasicu vezuju i mnoge, vrlo interesantne narodne legende.

Planina Bjelasica, Crna Gora Foto: Shutterstock

U jednoj od njih je glavni junak krilati konj, koji je živeo u Pešića jezeru, navodi „Katunroads“.

Priča veli da su vile imale običaj da se u tom jezeru kupaju, te da su neretko imale priliku da vide konja bele dlake sa krilima, koji ih je očarao lepotom.

Planina Bjelasica, Crna Gora Foto: Shutterstock

Tako se zbilo da je jedna od vila želela da ga prisvoji i samo ona uživa u njegovoj lepoti. Zato je odlučila da svojim plesom i umilnom pesmom pokuša da ga osvoji i odvede ga u pećinu, koja je i danas poznata kao Vilina pećina i nalazi se podno vrha Zekova glava, nadomak pomenutog jezera.

Legenda navodi da je vila uspela u svom naumu, ali da je to probudilo ljubomoru kod drugih vila. Zato su odlučile da joj napakoste, pa su uhvatile krilatog konja i smolom mu namazale krila, kako ne bi mogao više da leti. Iako su se kasnije, kada su svedočile nemoći nekada lepog konja da se kreće, vile pokajale, bilo je posve kasno, jer je nedugo nakon toga i ona, kojoj su pokušale da napakoste, od tuge umrla.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zamislite da vam ovako započne jutro: Dočarao hedonizam na terasi usred zelene prašume

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja