• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznat i kao "Srpski Carigrad", Prizren se karakteriše i kao muzej na otvorenom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostaci nekadašnjih tvrđava Višegrad i Kaljaja, crkve Svetog Nikole i Svete Nedelje, ali i nekadašnja Sahat kula, te jedan od tri najveća hamama u našoj zemlji, tek su neke od atrakcija Prizrena

  • 1
Prizren Foto: Shutterstock

Podno Šar planine, na području Kosova i Metohije leži nekadašnji carski grad Prizren, koji je u antičko doba nosio naziv Teranda.

Zahvaljujući otkrivenim arheološkim ostacima, utvrđeno je da su ljudi još u doba neolita naseljavali područje na kome se danas nalazi Prizren. Kasnije je tu postojao antički grad Teranda, dok su celokupno područje naseljavali pripadnici različitih plemena tokom istorije, među kojima su se posebno istakli Dardanci.

Poznato je da su tim područjem vladali i Rimljani i Vizantija, a kasnije i Osmanlije, o čemu svedoče otkriveni materijalni ostaci, navodi „Vikipedija“.

Carski grad Prizren

Neretko se uz Prizren vezuje i krilatica da je u pitanju carski grad, što se dovodi u vezu sa značajem koji je imao za srpsku srednjovekovnu državu na prvom mestu.

Eparhija raško prizrenska, crkva Svetog Đorđa Foto: Shutterstock

Zadužbina srpskog kralja Milutina, Crkva Bogorodice Ljeviške, ali i zadužbina srpskog cara Dušana Silnog, manastir Svetih Arhangela, udaljen tek par kilometara od grada, svedoci su značaja koji je Prizren imao za srpske vladare.

Zbog činjenice da je bio značajno trgovačko središte, te da su ga osvajali mnogi, Prizren je grad u kome se mogu videti i turski hamam, ali i islamske bogomolje, među kojima se posebno izdvaja Snan-pašina džamija.

Prizren Foto: Shutterstock

Most kao jedan od simbol grada

I mada u Prizrenu postoje brojne građevine koje su nemi svedoci njegove duge i bogate istorije, protkane mnogim značajnim događajima, Dušanov most mnogi prepoznaju kao jedan od poznatijih simbola grada.

Stari kameni most preko reke Bistrice, koja protiče kroz Prizren, danas je okarakterisan kao Spomenik kulture i prema podacima koje navodi „Vikipedija“ nalazi se pod zaštitom Centra za očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji Leposavić.

Uzvodno od manastirskog kompleksa Svetih Arhanđela nalazi se ovaj most, za čiju gradnju su korišćeni tesani i lomljeni kamen.

Zanimljive lokacije

Na jednom mestu nabrojati sve atrakcije Prizrena nije ni poželjno ni jednostavno, prosto zato što se grad neretko karakteriše kao pravi pravcati muzej na otvorenom. Tim pre što je, kako navodi „Serbia.com“ Prizren još u periodu srednjeg veka bio nazivan i "Srpski Carigrad", što sasvim jasno ukazuje na značaj koji je imao na srpsku istoriju.

Ostaci nekadašnjih tvrđava Višegrad i Kaljaja, crkve Svetog Nikole i Svete Nedelje, ali i nekadašnja Sahat kula, te jedan od tri najvećih hamama u našoj zemlji, tek su neke od atrakcija Prizrena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miloš

    28. oktobar 2023. | 09:01

    Most se nalazi nizvodno od Svetih Arhanđela.

    Podelite komentar