• 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Srbiji postoje brojne tvrđave, među kojima se ovih 5 posebno izdvajaju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neke od tvrđava su prilično dobro očuvane, dok se na nekim lokacijama mogu videti samo ostaci, koji ukazuju na značaj koji je konkretno utvrđenje imalo.

  • 5
Golubačka tvrđava, Golubac Foto: RINA

Zahvaljujući bogatoj i dugoj istoriji, ali i brojnim osvajačima, te položaju koji zauzima, Srbija se može pohvaliti brojnih utvrđenjima, izgrađenim u različitim periodima istorije.

Neke od tvrđava su prilično dobro očuvane, dok se na nekim lokacijama mogu videti samo ostaci, koji ukazuju na značaj koji je konkretno utvrđenje imalo. Pojedine tvrđave su i potpuno obnovljene, tako da i savremene generacije imaju priliku da uživaju u njihovoj lepoti.

1. Tvrđava Maglič

Izuzev po čuvenoj Dolini jorgovana, dolina reke Ibra, poznata je i po ostacima srednjevekovne tvrđave, nekadašnjeg grada Magliča.

Tvrđava Maglič Foto: RINA

Izgrađno tokom 13. veka, ovo utvrđenje, udaljeno oko 20 kilometara od Kraljeva i danas fascinira mnoge. Tim pre što je utvrđenje, smešteno na stotinak metara udaljenosti od klisure osvetljeno noću, što samo pridodaje njegovoj lepoti.

Razlog zbog koga je Maglič tako fascinantan ne leži samo u njegovoj, očigledno dugoj istoriji, nego i u legendama koje ga prate, a kako navodi “Serbia.com”, jedna od najpoznatijih je ona u kojoj se pominje supruga srpskog despota Đurđa Brankovića, poznata i kao Prokleta Jerina. Prema njoj, upravo je ona zaslužna za podizanje Magliča.

2. Vrdnička kula

Na padinama Fruške Gore, u blizini Vrdnika, danas se nalaze ostaci nekadašnje kule. Kako navodi “Vikipedija”, Vrdnička kula izgrađena je tokom 13. veka i danas je okarakterisana kao Spomenik kulture od velikog značaja.

Nekada je na tom području postojao grad, čemu svedoče upravo ostaci donžon kule i nešto manje površine nekadašnjih gradskih bedema.

3. Kalemegdanska tvrđava

Poznata i kao Beogradska tvrđava, Kalemegdan je danas jedan od simbola glavnog grada naše zemlje. Samo utvrđenje sačinjeno je od Donjeg i Gornjeg grada.

Osim što je jedno od omiljenih mesta za šetnju i stanovnika Beograda i onih koji mu dolaze u posetu, Kalemegdanska tvrđava poznata je i po fascinantnom pogledu na beogradske reke i po brojnim znamenitostima, poput Vojnog muzeja, Beogradskog zoološkog vrta i Sahat kule, ali i po brojnim spomen obeležjima.

4. Golubačka tvrđava

Poznata i kao tvrđava Golubački grad, ova srednjevekovna tvrđava na reci Dunav, nedavno je obnovljena. Deo je teritorije Nacionalnog parka Đerdap i u njoj se izdvajaju tri dela, odnosno prednji, zadnji i gornji grad, a kako navodi “Srbijapodlupom”, ima i dve kapije za kola i devet kula.

Iako ne postoje precizni dokazi o tome ko je zaslužan za gradnju Golubačkog grada, pretpostavlja se da je podignut na mestu nekadašnjeg rimskog naselja. Pouzdano se, pak zna da su njime vladali i Ugari i Srbi, a potom i Turci, da bi u srpske ruke ponovo došao u drugoj polovini 19. veka.

Rekonstruisana tvrđava je za posete otvorena 2019. godine.

5. Petrovaradinska tvrđava

Kao što Kalemegdanska tvrđava dominira Beogradom, tako isto i Petrovaradinska tvrđava dominira Novim Sadom i smatra se jednim od najbolje očuvanih utvrđenja na evropskom tlu.

Novi Sad Petrovaradin Panorama Novi Sad / Foto: Shutterstock

Mnogi drevni narodi obitavali su na tom području, a kako navodi “Turizaminfo”, smatra se da je izgrađena na ostacima Kuzuma, drevnog utvrđenja iz perioda rimske vladavine.

Osim po brojnim ugostiteljskim objektima, iz čijih bašta se pruža gotovo nestvaran pogled na Dunav i grad Novi Sad, Petrovaradinska tvrđava nadaleko je poznata i po "Pijanom satu", ali i kao domaćin popularnog muzičkog festivala.

Koja se vama tvrđava u Srbiji najviše dopada?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lidija

    29. oktobar 2023. | 16:49

    Gde je tu niška tvrdjava?

    Podelite komentar

  • čivijaš

    28. oktobar 2023. | 18:44

    a šabačka tvrđava

    Podelite komentar

  • Nesa

    31. oktobar 2023. | 10:07

    .....a smederevska tvrdjava.....?

    Podelite komentar