• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim po letovalištima, najveće poluostrvo u Jadranu poznato je i po bogatoj istoriji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok je grad Pazin administrativni centar najzapadnije hrvatske županije, grad Pula važi za njen ekonomski centar

  • 0
Hrvatska je u velikoj meri zavisna od turizma Pula / Foto: Shutterstock

Kao najveće poluostrvo u Jadranskom moru, Istra i te kako ima šta da ponudi posetiocima. I dok je grad Pazin administrativni centar najzapadnije hrvatske županije, grad Pula važi za njen ekonomski centar.

Nestvarna priroda, koja podrazumeva kombinaciju plavetnila Jadranskog mora, sa jedne i bogatog mediteranskog rastinja, sa druge strane, neki su od razloga za popularnost ovog dela Hrvatske, navodi „Istra.hr“.

Pula

I mada je čuvena arena u ovom gradu postala jedan od najpoznatijih simbola Pule, ne treba zaboraviti ni druge atrakcije ovog, u istorijskom smislu, starog grada.

Pulska arena, izgrađena u periodu rimske vladavine, šesti je amfitetar po veličini u celom svetu, navodi „Croatia“ i danas je domaćin mnogim značajnim kulturnim događajima, ali je isto tako i mesto koje posetiocima nudi mogućnost da bolje upoznaju istoriju grada.

Svakako ne treba propustiti ni druge drevne građevine, koje svedoče o dugoj i izuzetno bogatoj istoriji ovog grada. Izuzev Zlatne kapije ili Sergijevog luka, u Puli se mogu vdieti i Herkulova kapija, ali i Avgustov hram, te čuveni Forum.

Rovinj

Počev od 1963. godine je staro jezgro ovog istarskog grada zvanično zaštićeno kao istorijska celina, navedeno je na zvaničnom sajtu grada Rovinja.

Rovinj Rovinj / foto: pixabay.com

Danas mnogobrojni turisti, koji posećuju ovaj grad, ostaju fascinirani brojnim zdanjima u starom delu grada, na kojima se primećuju uticaji različitih arhitektonskih stilova.

Balbijev luk jedna je od poznatijih atrakcija starog jezgra Rovinja. Mada ništa manje značajna od nekadašnjih gradskih vrata, kojih je primarno bilo sedam, a danas su troja očuvana i svedoče o dugoj istoriji ovog grada, budući da na jednima od njih postoji natpis koji je nastao daleke 1590. godine.

Poreč

Nekada rimska kolonija, Poreč je danas jedan od poznatih turističkih centara Istre i nalazi se između Rovinja, sa jedne strane i Novigrada, sa druge.

Hrvatska Poreč Foto: Shutterstock

Ljubiteljima istorije koji posećuju ovaj hrvatski grad naročito je fascinantna Eufrazijeva bazilika, deo kompleksa koji svedoči o postojanju prvih hrišćana u tom delu sveta, navodi „Timeout“. Smatra se da je izgrađena na temeljima nekadašnjih bogomolja i vila, koje su nastale najverovatnije još u periodu rimske vladavine.

Sem toga, u Poreču postoji i jedan od najvećih akva parkova u čitavoj zemlji, a gastronomska ponuda grada je još jedan razlog zbog koga turisti ostaju fascinirani destinacijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dubrovnik stari grad

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja