• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Površinski mala zemlja, Slovenija je bogata izvorima lekovite vode i brojnim banjama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je u pitanju država čija površina nije naročito velika, zadivljujuće je to što se u Sloveniji nalazi značajan broj banjskih centara, što je pravi dokaz da je u pitanju zemlja koja obiluje prirodnim bogatstvima

  • 3
Terme Čatež, Slovenija Foto: Shutterstock

Još u vreme kada su tim područjem vladali Rimljani, bila su poznata lekovita svojstva termalnih voda na teritoriji današnje Slovenije.

Ipak, iz 12. veka tek potiče i pisani dokument o tome, koji se može smatrati i prvom zvaničnom potvrdom lekovitosti voda na tom području. Kako je vreme odmicalo i polako se razvijala poznata banjska lečilišta na evropskom tlu, tako su se razvijale banje i na području današnje Slovenije, a počev od 17. veka pa do današnjih dana, navodi „Banjeusrbiji“.

Iako je u pitanju država čija površina nije naročito velika, zadivljujuće je to što se u Sloveniji nalazi značajan broj banjskih centara, što je pravi dokaz da je u pitanju zemlja koja obiluje prirodnim bogatstvima.

Izuzev morske vode, na teritoriji Slovenije nalaze se i brojni izvori lekovite termomineralne vode, a u određenim delovima zemlje su prisutna i lekovita blata. Sve to, uz kombinaciju različitih tipova klime, koji preovlađuju u određenim delovima zemlje, čine Sloveniju vrlo interesantnom u turističkom smislu.

Terme Čatež, Slovenija Foto: Shutterstock

Terme Čatež

Zvanično okarakterisane kao prirodno lečilište, terme Čatež otkrivene su nadomak obala reke Save, u istoimenom polju i to pre više od čak 220 godina, istaknuto je zna zvaničnom sajtu ovog poznatog lečilišta.

Terme Čatež, Slovenija Foto: Shutterstock

Ukupno je čak 11 izvora prisutno u ovim slovenačkim termama, a temperatura vode na izvorima, koji se nalaze na dubini između tri i šest stotina metara, kreće se u rasponu od 58 do 63 stepena.

Uz mnoge druge pogodnosti, koje su na raspolaganju posetiocima ove banje, posebno se istuču bazeni sa hipotermnom vodom, čija temperatura je između 32 i 33 stepena Celzijusa i bazeni sa hipertermnom vodom, koji su napunjeni lekovitom vodom temperature od 35 do 36 stepeni.

Terme Radenci, Slovenija Foto: Shutterstock

Terme Radenci

Na oko šest kilometara udaljenosti od granice sa Austrijom, uz tok reke Mure nalazi se još jedna poznata slovenačka banja.

Posebno je zanimljiv podatak, koji navodi „Termeinslovenia“, a tiče se legende o otkriću ovih termi. Prema njoj, patuljci koji žive pod zemljom na tom području su ti, koji su zaslužni za stvaranje buke koja prati izvore mineralne vode u termama. Sada već daleke 1833. godine tu buku je čuo i Karel Hen, tada student medicine, koji se i smatra zaslužnim za otkriće lekovite termomineralne vode u termama Radenci.

Terme Radenci, Slovenija Foto: Shutterstock

Danas su posetiocima ovog banjskog centra na raspolaganju brojni sadržaji, a posebno se ističu kako otvoreni, tako i zatvoreni bazeni, u kojima mogu uživati u blagodetima termomineralne vode.

Terme Radenci, Slovenija Foto: Shutterstock

Terme Zreče

Na potezu između gradova Maribor i Celje, u severnom delu Slovenije, nalaze se još jedne poznate terme.

Izuzev odlično uređenog banjskog centra, Zreče su specifične i po prirodi koja ih okružuje, uzevši u obzir da se tu nalazi i ski centar Rogla. Voda u ovoj banji je prosečne temperature 35 stepeni i poznata je po visokom sadržaju magnezijuma i kalcijuma, a kako navodi „Slovenija-terme“, pogodna je, između ostalog i za osobe koje imaju problem sa reumatskim bolestima, cirkulacijom krvi, alergijama i oboljenjima disajnih organa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zamislite da vam ovako započne jutro: Dočarao hedonizam na terasi usred zelene prašume

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 12

    29. oktobar 2023. | 19:05

    Terme Čatež najskuplje terme i najgore po svemu sudeći. Od direktora , velikih "gazdi" , radnika itd. Cene paprene, gužve uvek. Nikako ne preporučujem da tamo idete na odmor ili da radite.

    Podelite komentar

  • Djordje

    29. oktobar 2023. | 16:07

    A jel i slovenci prodaju prirodna bogatstva kao sto to mi radimo? Jel prodaju svoje izvore, svoju vodu,banje i sve sto nam je priroda dala?! Mogli bi i o tome malo pisati?!

    Podelite komentar